Prvi pametni telefon

Amazon zbog Firephone mobitela izgubio 170 milijuna dolara

Sci-Tech / Flash | 24. 10. 2014. u 08:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amazon je jučer objavio financijske rezultate za prethodni kvartal koji su u potpunosti razočarali investitore i utjecali na pad cijene dionice.

Tijekom ovog tromjesečnog razdoblja Amazon je tako zabilježio operativni gubitak od 544 milijuna dolara (tijekom istog razdoblja prošle godine taj je minus iznosio 25 milijuna dolara) te su investitore upozorili da slične rezultate mogu očekivati tijekom posljednjeg ovogodišnjeg kvartala.

Jedan od razloga ovako loših brojki i velikog minusa jest i prvi pametni telefon ove kompanije Amazon Fire.

Novinari i analitičari su najavljivali kako će ovo biti smartphone koji će u potpunosti promijeniti mobilno tržište i ugroziti dominaciju iPhonea i telefona iz Galaxy S serije, no nakon službenog predstavljanja ovog uređaja, uslijedilo je veliko razočaranje, Zimo.co.

Naime, ovaj telefon nije donio neke velike novitete, odnosno nove i zanimljive opcije kakve nemaju konkurentske kompanije i s kojima bi privukli veliki broj korisnika.

Iako nije riječ o lošem telefonu, svi su očekivali puno više od ove kompanije, odnosno nadali su se barem puno manjoj cijeni (npr. prvi modeli Kindle Fire tableta bili su puno jeftiniji od iPadova), no njegova cijena u SAD-u uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora iznosila je 200 dolara, dakle koštao je isto kao iPhone i najnoviji Galaxy telefoni.

Nedugo nakon početka njegove prodaje brojni tehnološki portali objavili su da Amazon nije prodao više od 35 tisuća modela Fire telefona, a neslužbena potvrda loše prodaje stigla je i od samog Amazona koji je u SAD-u ubrzo smanjio njegovu cijenu na samo 0,99 dolara uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora.

Iako o konkretnim prodajnim brojkama iz Amazona ne žele govoriti (što je uobičajeno za ovu kompaniju), prilikom objave financijskih rezultata, iz ove su kompanije spomenuli da su zbog Fire smartphonea zabilježili gubitak od 170 milijuna dolara te da trenutno imaju inventar neprodanih telefona u vrijednosti od čak 83 milijuna dolara, Zimo.co

Dok Amazon brojke prodanih telefona bilježi u tisućama uz milijunske gubitke, Apple (čijem je iPhoneu Amazonov uređaj trebao biti glavni konkurent) je u istom razdoblju prodao skoro 40 milijuna iPhonea, što mu je donijelo prihod od skoro 24 milijarde dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close