Okrugli stol u Mostaru

Alkoholizam na radnom mjestu: Muškarci piju jer su podcijenjeni, žene kad su pod stresom

Vijesti / Politika | 01. 04. 2015. u 14:36 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Procjene su da je u našoj regiji, u BiH i susjednim zemljama, oko 11 posto zaposlenika ovisnika o alkoholu, dodatnih 15 posto pije rekreativno što kasnije ima efekt na njihov radni učinak'', rekla je psihologinja Maja Pandža na okruglom stolu na temu "Alkoholizam na radnom mjestu" koji je povodom Svjetskog dana alkoholičara, 1. travnja, održan u Mostaru.

''Iako je tema marginalna i nije u fokusu, ipak je u jednoj mjeri i tabu tema u smislu da mnogi, i kolege i nadređeni, ne znaju kako tretirati osobu koja ima probleme sa alkoholom, te nisu upoznati sa zakonskim regulativama, dugo ignoriraju problem, a na kraju posljedice postanu teške da je jedini izlaz otkaz'', rekla je Pandža za Bljesak.info istaknuvši kako je povod ovog okupljanja da se službenici iz javnih resursa, poduzeća, institucija, privatnih firma, ali i pedagozi i psiholozi upoznaju s ovim problemom.

''Kultura pijenja alkohola kod nas je toliko opće prihvaćena pogotovo kod muške populacije, da mi i nemam stav prema alkoholizmu kao ozbiljnom problemu i skloni smo ga gledati blagonaklono u odnosu na neke druge ovisnosti koje su svakako jednako ozbiljne poput ovisnosti o kocki ili psiho aktivnim supstancama'', govori Pandža i dodaje kako se, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, BiH nalazi u prosječnoj kategoriji po zastupljenosti alkoholizma.

''Nismo kao Rusi, ali bi mogli i bolje. Oko sedam posto muškaraca i dva do tri posto žena su ovisni o alkoholu u BiH . Također postoje spolne razlike ne samo u učestalosti pijenja, muškarci češće piju na poslovima koji su manualnog tipa ili na poslovima gdje nisu dovoljno cijenjeni ili plaćeni, dok je za žene riziko faktor kada su izložene zlostavljanju od nadređenih ili drugih kolega, i kad su pod stresom''.

Šira društvena znanost, kako govori socijalna radnica Nikolina Palameta nije uključena te ne postoji velik odaziv kada je u pitanju ovaj problem, te se on tretira isključivo preko klubova liječenih alkoholičara, kojih u Mostaru ima pet.

''Još uvijek nedovoljno osoba prepoznaje da postoji problem s alkoholizmom. Mali broj ljudi se javlja obzirom da prema svim statistikama 15 posto odraslih osoba ima problem sa alkoholom. Apsolutno nas niko ne podržava što se može vidjeti i kako se alkoholna pića slobodno toče maloljetnicima, nema preventivnih programa koji se provode u zajednici i u školama, pa je i sam zdravstveni sustav zakazao'', govori Palameta.

Na upit kome se obratiti i kako riješiti moguću pojavu ovog problema na radnom mjestu, obzirom na osjetljivost teme i činjenicu da je karakteristika ovisnika o alkoholu negacija problema, Pandža govori: ''U slučaju kada su kolegijalni odnosi, uvijek je bolje da nadređeni preuzme odgovornost te ako primijeti da je došlo do pada produktivnost u radu, da je zaposlenik često  odsutan s posla, i ima loše odnose sa ostalim kolegama, što su simptomi ovog problema, postoje zakonske regulative gdje organizacija ima pravo prisilno tražiti od zaposlenika da se liječi. To je zapravo jedan među korak koji prethodi ozbiljnijim sankcijama, poput otkaza''.

U radu radnog stola, koji je održan u organizaciji Podružnice psihologa Hercegovina, sudjelovali su i predstavnici odjela za ljudske resurse tvrtki s područja Hercegovine, Ministarstava zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a i Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, predstavnici osnovnih i srednjih škola s područja HNŽ-a kao i predstavnici Doma zdravlja Mostar i KB Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close