Swiss Space Systems

2019. godine u svemir će se letjeti iz - Like?

Sci-Tech / Flash | 16. 02. 2015. u 20:08 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Naša je vizija da Hrvatska bude među zemljama koje će oblikovati novu svemirsku eru čovječanstva", izjavio je dr. Slobodan Danko Bosanac, voditelj ureda hrvatske podružnice svemirske tvrtke Swiss Space Systems (S3) koja je danas predstavljena u Zagrebu.

Tvrtku S3 utemeljili su 2012. godine bivši vojni pilot Pascal Jaussite prvi švicarski astronaut Claude Nicolillier, a njihov je moto "svemir je za sve". Tvtka trenutno zapošljava 75 ljudi, a cilj je zaposliti oko 200 ljudi u Švicarskoj, Španjolskoj, SAD i Hrvatskoj.

"To je win-win situacija i za Hrvatsku i za Švicarsku jer će ova suradnja biti od koristi za obje zemlje", izjavio je Jaussi, izvršni direktor S3. Tvrtka S3 ove i iduće godine planira početi s tzv. “zero G letovima”, simulacijom bestežinskog stanja u svemiru. Do 2018. godine S3 bi trebao lansirati i prve satelite do težine 250 kilograma, a nakon 2020. godine startalo bi se i s podorbitalnim prijevozom putnika i robe na velike udaljenosti.

Direktor hrvatske podružnice S3 Slađan Zovko, biznismen iz Ženeve, istaknuo je kako u projektu Hrvatskog svemirskog centra vidi veliki potencijal za razvoj naše znanosti i gospodarstva. Naime, tvrtka S3 Hrvatska, kao i njeni hrvatski partneri bit će uključena u aktivnosti koje se odnose na razvoj i proizvodnju gornje komponente sustava za isporuku satelita.

Kako piše Index.hr, proizvodnja i montaža te komponente mogla bi biti sastavni dio djelatnosti svemirske luke u Hrvatskoj što podrazumjeva i značajan broj radnih mjesta za visoko kvalificiranu radnu snagu.

"Od nekoliko mogućih lokacija optimalna nam se čini Udbina koja je u središtu nekoliko nacionalnih parkova što bi uvelike doprinjelo razvoju turizma. Bitno je reći da svemirska luka nema štetan utjecan na okoliš", naglasio je Bosanac.

Zamišljeno je i da hrvatski Centar za svemirska istraživanja surađuje s ESA-om (Europskom svemirskom agencijom) te s drugim sestrinskim agencijama za istraživanje svemira.

Kopirati
Drag cursor here to close