2013. pokraj Zemlje prolazi najsvjetliji komet
Na noćnom nebu
OBJAVA: Subota, 29. prosinca 2012. 17:52
IZVOR: Bljesak.info/HRT
AUTOR: Z.S.
Komet ISON
0

Ako komet nekim čudom preživi prolazak kroz naš sustav, proći će tisuće, a možda i milijuni godina, prije nego što se opet vrati.

Astronomi širom svijeta s nestrpljenjem prate i očekuju dolazak kometa koji će pokraj Zemlje proći sljedeće godine i koji bi na noćnom nebu mogao biti svjetliji i od Mjeseca. Komet ISON će na ulice izmamiti milijune promatrača koji će željeti svjedočiti prolasku najsvjetlijeg kometa u posljednjih nekoliko generacija.

Znanstvenici vjeruju da ovaj komet prvi put prolazi kroz naš Sunčev sustav i da će na svom putu prema Suncu na sjevernoj hemisferi tijekom studenog i prosinca napraviti pravi svjetlosni šou.

Komet će biti svjetliji od ijednog drugog koji je ovuda prošao u posljednjih sto godina i bit će vidljiv i tijekom dana. Znanstvenici također vjeruju i da će ovo biti posljednje putovanje ISON-a jer sve upućuje na to da njegova putanja vodi izravno u Sunce, a trenutačno se nalazi iza Jupitera.

Komet su 21. rujna ove godine otkrili astonomi uz pomoć teleskopa Međunarodne znanstvene optičke mreže u Rusiji. ISON ima paraboličnu orbitu, što pokazuje da je najvjerojatnije nastao u Oortovu oblaku, velikoj nakupini ledenih krhotina koje se nalaze 50.000 puta dalje od Sunca nego Zemlja.

Ako komet nekim čudom preživi prolazak kroz naš sustav, proći će tisuće, a možda i milijuni godina, prije nego što se opet vrati.

ISON će postati vidljiv kada uđe u orbitu Jupitera.