Analiza siromaštva

Žrtve krize u Sloveniji srednji sloj i djeca

Lifestyle / Flash | 27. 01. 2015. u 13:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politika štednje i rezanje socijalnih prava u Sloveniji su najviše pogodili srednji društveni sloj i djecu, pokazuje analiza nacionalnog instituta za socijalnu skrb koja konstatira da socijalnu pomoć prema lanjskim podacima dobiva 3,6 posto stanovništva, odnosno 75.000 ljudi.

Stupanj siromaštva među obiteljima s djecom se povećava, kao i razina siromaštva, rekla je u razgovoru za "Delo" od utorka Andreja Črnak Meglič, jedna od autorica studije. Ona procjenjuje da je siromašna već svaka peta obitelj koja ima djecu, na što najviše utječe stanje na tržištu rada, odnosno gubitak radnog mjesta, ali i smanjivanje socijalnih prava.

Analiza primanja je ukazala i na smanjivanje srednjeg društvenog sloja u godinama koje je obilježila kriza. Tako je skoro za trećinu povećan broj zaposlenih koji primaju plaću u rasponu od minimalne plaće do plaće koja nije viša od 80 posto nacionalnog prosjeka, ali oni zbog stalnih primanja nemaju pravo ni na kakav socijalni dodatak.

Podaci iz prošle godine kojima se operira u analizi pokazuju da pravo na nadoknadu za nezaposlenost ima 22 posto nezaposlenih, a svaki treći nezaposleni dobiva socijalnu pomoć.

Skoro polovica nezaposlenih, više od 50.000 ljudi, nema nikakva novčana primanja, a uglavnom je riječ o mlađim kategorijama te oni financijski ovise od obitelji ili partnera, ili pak rade na crno, konstatira studija.

Kopirati
Drag cursor here to close