Bonton

Zrće: Nema više opijanja na plažama, glasnog pjevanja i seksa u moru

Lifestyle / Flash | 07. 04. 2014. u 08:42 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do prošle sezone na glasu kao svjetsko party odredište u kojem se, na zgražanje većine domaćeg stanovništva, toleriralo praktično sve, Novalja i plaža Zrće dobili su novi kodeks ponašanja namijenjen prvenstveno mladim turistima.

Novaljsko Gradsko vijeće na čelu s gradonačelnikom Antom Dabom još je sredinom prošle godine donijelo Odluku o javnom redu i miru te izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu.

Sada, uoči početka nove turističke sezone, grad je već pripremio 100 tisuća letaka na pet svjetskih jezika kojima će obavijestiti svoje goste što je prihvatljivo, a što neprihvatljivo ponašanje.

A za poštivanje tih odredbi zadužili su 15 komunalnih redara koji će raditi u tri smjene i moći kazniti prekršitelje kaznama u rasponu od 100 do 150 eura. Očito, kao što je i obećao, novi gradonačelnik Dabo odlučio je uvesti reda te odrediti jasne granice kako ludi provodi ipak više ne bi izmicali kontroli.

- Prema anketi provedenoj prije dvije godine među mladim gostima naše destinacije sigurnost je zauzela visoko drugo mjesto, uz zaključak da bi je trebalo i poboljšati. Da se razumijemo, o mladima mislim sve pozitivno, ali morate odrediti granice zbog one manje kritične mase koja može odvesti u negativnosti. Prošle sam godine s vlasnicima klubova sa Zrća otputovao na Ibizu. I vjerujte, tamo ne možete ni pljunuti na cestu a da vas ne kazne. Sve se dobro zna i pravila se poštuju, zbog čega je moguć suživot turista starije i mlađe generacije.

Nitko nikome ne smeta, a svi uživaju. I sve to ne znači da namjeravamo biti represivni, ali pravila ponašanja se moraju znati.

To ne znači da više nećemo biti tolerantni, jer će naši komunalni redari u uniformama uvijek prvo pristojno upozoriti one koji se ne drže reda - objašnjava Dabo za Jutarnji list.

S vlasnicima klubova na Zrću ima, kaže, vrlo korektnu suradnju, pa su tako riješili i problem kako da smanje razinu buke 30 posto.

Grad je platio engleske tehničare koji su dali idejno rješenje za postavljanje ozvučenja u klubovima, a klubovi će platiti njegovu provedbu. Problem malih liker shopova koji jeftino prodaju alkoholna pića, i po 70 kuna po litri, ne mogu riješiti njihovim zabranjivanjem, ali grad je donio uredbu da se alkohol ne smije konzumirati na javnim površinama, a ne smije se čak ni nositi ako nije u neprozirnim vrećicama, kao u Americi. Tako bi klubovi i kafići trebali profitirati donošenjem ove odredbe, jer to znači da se turisti više neće moći okupiti u nekom parku ili na plaži, jeftino se napiti, a onda u klubu popiti jedno do dva skupa pića.

Kako će se ove odredbe odraziti na Zrće kao svjetsku party destinaciju, sada se teško može predvidjeti. Koliko je i Dabi poznato, Novalja je prvi grad u zemlji s baš ovakvim odredbama, ali njegova prognoza je da će se to odraziti pozitivno na turizam, jer nikome nije namjera otjerati turiste.

S druge strane, mnogi hrvatski ugostitelji smatraju da bi domaćini u Hrvatskoj trebali biti tolerantniji prema turistima.

- Ne možete očekivati da će gostu biti dovoljna samo postelja i plaža. Morate im ponuditi sadržaj, ali i toleranciju da nakon ponoći grad ne mora nasilu utihnuti. Ako želite u ta dva-tri mjeseca mir i tišinu, ne možete očekivati da ćete i dobro zaraditi. To jedno s drugim ne ide - zaključio je jedan poznati hvarski ugostitelj.

Kopirati
Drag cursor here to close