SSPE

Znate li što je subakutni sklerozirajući panencefalitis

Lifestyle / Zdravlje | 27. 08. 2014. u 08:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protekle je nedjelje u Maglaju održano osnivanje Udruženja oboljelih od SSPE-a ''ŽIVOT ZA DIJETE''.

Aktivisti i roditelji djece oboljele od Subakutnog Sklerozirajućeg Panencefalitisa (SSPE-a) u Maglaju su održali Osnivačku skupštinu Udruženje građana ''ŽIVOT ZA DIJETE'' na nivou Federacije BiH, čija je glavna misija poboljšati i produžiti život djece oboljele od Subakutnog Sklerozirajućeg Panencefalitisa u Bosni i Hercegovini, ističe Edin Bjelopoljak aktivista Udruženja.

Udruženje ''ŽIVOT ZA DIJETE'' okuplja sve dobre ljude koji su spremni pomoći djeci i obiteljima u čije živote je došla ova opaka bolest nazvana SSPE.

Subakutni sklerozirajući panencefalitis (SSPE) subakutna je upalna i degenerativna bolest koja zahvaća cijeli mozak. Bolest se prvenstveno javlja u dječijoj dobi. Bolest je klinički najčešće karakterizirana pojavom intelektualnog propadanja, promjenama ponašanja, nevoljnim pokretima, kao i epileptičkim napadajima, motoričkim i senzornim promjenama, a u posljednjim stadijima vegetativnim i sustavnim poremećajima. SSPE se najčešće javlja godinama nakon akutne infekcije morbila (obično do 10 godina, ali katkad i kasnije).

Prije rata, Bosna i Hercegovina je imala visok stupanj procijepljenosti djece, te vrlo rijetko dijagnosticiran SSPE. Za vrijeme rata, stupanj imunizacije je pao - često na manje od 20%, te je nakon rata došlo do značajnog porasta broja djece s dijagnozom ove bolesti.

- Molimo sve građane, sva javna glasila, da problem prisustva SSPE-a u Bosni i Hercegovini, podignu na najveći prioritetni nivo, jer je broj oboljele djece u porastu. SSPE kao rijetka bolest, u Bosni i Hercegovini bilježi zabrinjavajući broj oboljele i stradale djece, rekao je Edin Bjelopoljak.

Ukoliko imate saznanja o slučajevima oboljenja koja opisuju gore navedene manifeste ponašanja djeteta, molimo vas da se obratite najbližem pedijatrijskom odjeljenju ili da se putem emaila [email protected], ili putem Facebook grupe Udruženje oboljelih od SSPE-a "ŽIVOT ZA DIJETE" obratite za pomoć i uključite u zajedničku akciju pomoći za oboljelu djecu.

Kopirati
Drag cursor here to close