Tajna ženskog orgazma

Znanstvenici snimili seksualni vrhunac u ženskom mozgu

Lifestyle / Seksualnost | 16. 11. 2011. u 10:38 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

To zanimljivo postignuće, koje bi u budućnosti moglo pomoći ženama koje ne doživljavaju orgazam, predstavljeno je u Washingtonu na godišnjam sastanku američkog Društva za neuroznanost.

“Generalni cilj ovoga istraživanja jest razumjeti kako se od genitalne stimulacije razvija orgazam te koji su dijelovi mozga naposljetku uključeni u njegovo stvaranje”, izjavio je za Guardian prof. Barry Komisaruk sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyju koji je vodio istraživanje.

Kao “pokusni kunić” u istraživanju je sudjelovala Nan Wise, 54-godišnja seksualna terapeutkinja u Komisarukovu laboratoriju.

- To je dio moje doktorske disertacije, ja sam pristala na to - priznala je Nan Wise.

Dok je ona masturbirala, znanstvenici su uz pomoć funkcionalne magnetske rezonancije (fMRI) pratili aktivnost njezina mozga. Zatim su skenove 80 različitih dijelova mozga povezali u 5-minutni film koji pokazuje kako na genitalnu stimulaciju prvo reagiraju senzorna područja na korteksu, a zatim se aktivnost širi na limbički sustav, koji je povezan s emocijama i dugotrajnom memorijom.

Kako se vrhunac zadovoljstva bliži, aktiviraju se mali mozak i frontalni korteks. U trenutku orgazma najaktivniji je hipotalamus koji oslobađa oksitocin. Taj je hormon povezan s osjećajem zadovoljstva, ali i kontrakcijama mišića. Osim kod orgazma, oksitocin se luči i tijekom poroda i dojenja.

Također, lučenje oksitocina smatra se važnim za emocionalno vezanje i uzajamnu vjernost partnera.

- Naš film je krasan sustav uz pomoću kojega se mogu istraživati veze u mozgu. Ljudi koriste orgazam kao način za postizanje zadovoljstva. Ako naučimo kako se mogu aktivirati dijelovi mozga povezani s osjećajem zadovoljstva, to bi moglo imati šire primjene - zaključio je Komisaruk.

Ženski orgazam jedna je od najvećih zagonetki evolucije jer, za razliku, od muškog nema svrhu.

Naime, kod muškaraca se orgazam razvio kao poticaj za širenje naše vrste. No, žene mogu i bez orgazma zatrudnjeti i tako ispuniti cilj - širenje vrste. Prof. Elizabeth Lloyd sa Sveučilišta Indiana tvrdi da nema nikakvog dokaza da orgazam kod žena utječe na plodnost, broj rođene djece ili općenito uspjeh u razmnožavanju.

Kopirati
Drag cursor here to close