To je ljubav

Znanost objasnila: Gledanjem psu u oči u čovjeku 'divlja' hormon ljubavi

Lifestyle / Flash | 18. 04. 2015. u 17:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pas oduvijek važi za "najboljeg čovjekovog prijatelja ", a japanski znanstvenici su sada otkrili da je ta ljubav dublja nego što se vjerovalo.

Istraživači s Azabu sveučilišta navode da razina oksitocina, hormona čije lučenje utječe na jačanje veze između roditelja i djece, raste kod čovjeka i psa kad se druže, posebno kada jedno drugom gledaju u oči.

Njihovi eksperimenti su pokazali da su tijekom tisuća godina od pripitomljavanja prvih pasa, ljudi i njihovi četvornožni prijatelji razvili taj instiktivni mehanizam vezivanja.

Poznat i kao "hormon ljubavi", oksitocin se proizvodi u hipotalamusu, a luči ga hipofiza. Utječe na veze emotivne prirode, majčinsko ponašanje, porođaj, dojenje, kao i na seksualne nadražaje i druge odnose.

"Oksitocin ima pregršt pozitivnih efekata na ljudsku psihologiju i fiziologiju", izjavio je Takefumi Kikusui, profesor veterine i voditelj studije, objavljene u časopisu Science.

"Imam tri pudlice i osjećam snažnu vezu s njima. I sam sam sudjelovao u eksperimentu, i moj oksitocin je skočio za 300 posto nakon što smo se ja i moje pudlice gledali oči u oči", naveo je japanski znanstvenik, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close