Istraživanje

Život u gradovima ima negativan utjecaj na ljudski mozak

Lifestyle / Flash | 07. 05. 2015. u 10:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagađeni zrak u gradovima povećava rizik od moždanog udara - upozoravaju američki znanstvenici.

Poznato je da zagađenje zraka, čak i kada se radi o niskim razinama, može povećati rizik od pogoršanja zdravlja, a najnovije istraživanje pokazuje da život u gradovima ima negativan utjecaj na ljudski mozak.

Znanstvenici su proučavali moždane strukture 900 ljudi koji su sudjelovali u istraživanju, a rangirali su ih po tome koliko daleko žive od većih prometnica i koliko su bili izloženi raznim česticama u zraku.

Svi su bili stariji od 60 godina, nisu imali znakove demencije niti moždanog udara, a mjeren je niz faktora vezanih uz zdravlje mozga, piše Srna.

Rezultati su pokazali da je povećanje od samo dva mikrograma zagađenih čestica u zraku, koje je često u urbanim područjima New Yorka, povezano sa smanjenim volumenom mozga i "tihim" moždanim udarima, odnosno odumiranjima manjih dijelova mozga zbog začepljenja kapilara.

Rezultati pokazuju da je zagađenje povezano sa opasnim posljedicama po starenje mozga, čak i kod osoba koje ne pate od demencije ili moždanog udara.

Osobe koje žive u urbanim područjima imale su volumen mozga usporediv sa volumenom godinu dana starije osobe iz čišćih područja, kao i 46 posto veći rizik od "tihih" moždanih udara, navode znanstvenim portalima.

Kopirati
Drag cursor here to close