12. rujna

Ženska mreža BiH želi da se proglasi Dan ženskih prava u BiH

Lifestyle / Flash | 10. 09. 2014. u 14:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini bi se trebao proglasiti Dan ženskih prava koji bi se obilježavao svake godine, a koji bi pomogao u podizanju svijesti o ženskim ljudskim pravima, mišljenja su članice Ženske mreže u BiH koja ima u planu uputiti dopis Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, te Vijeću ministara BiH u kojem će tražiti da proglase Dan ženskih prava u našoj državi.

Članice su se složile da taj dan bude 12. rujan, dan kada je 2009. godine osnovana i počela sa radom Ženska mreža BiH (ŽMBiH), na konferenciji pod istim nazivom, a u sklopu četvrtog PitchWise festivala ženske umjetnosti BiH.

Ženska mreža BiH želi skrenuti pozornost javnosti na trenutno stanje ljudskih prava žena i rodne ravnopravnosti u BiH, te ukazati na one oblasti iz ovog prava koje je potrebno unaprijediti i poboljšati, a koje su bitne i za budući napredak Bosne i Hercegovine, javlja Fena.

Žene su u Bosni i Hercegovini, između ostalog, izložene i diskriminaciji u pristupu ekonomskim i socijalnim pravima, naročito u zapošljavanju i pristupu pravu na porodiljsku odutnost i naknade.

Pitanje ostvarivanja prava na porodiljsku odsutnst i ujednačavanje naknada između entiteta te županija, otežava ionako težak položaj žena na tržištu rada.

S ciljem poboljšanja prava žena i rodne ravnopravnosti u BiH, Ženska mreža BiH poziva da se riješi pitanja prava na porodiljsko i porodiljskih naknada, koje treba tretirati u okviru socijalnog osiguranja, a ne kao mjeru socijalne zaštite, kako je to trenutno riješeno, pripćeno je iz Ženske mreže BiH.

Podsjećamo, u svom istraživanju o zaposlenosti žena Bljesak.info je iznio podatke kako je naše društvo još uvijek puno predrasuda prema ženama, koje su diskriminirane i teško dobivaju posao, a zbog trudnoće ga vrlo lako izgube.

''U slučaju da neka žena izgubi posao zbog trudnoće, može se obratiti nadležnom sudu. Imamo informacije da su sudovi u takvim slučajevima odlučivali da je to nezakonito'', rečeno je za Bljesak.info iz Agencije za ravnopravnost spolova.

Kopirati
Drag cursor here to close