Najavljena studija

Ženidba maloljetnih romskih parova: Kultura ili zloporaba?

Lifestyle / Flash | 10. 11. 2014. u 10:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenija je dobila 460.000 eura iz europskih fondova za istraživanje fenomena ženidbe maloljetnih parova u romskoj populaciji, a paralelna studija radit će se iduće dvije godine i u Italiji i Bugarskoj.

"Želimo istražiti sociološki aspekt te pojave jer su rana vjenčanja romskih djevojčica vezana na probleme prerane trudnoće i ispisivanje iz škole", rekla je za ljubljanski list "Dnevnik" od ponedjeljka Lilijana Štefanič, direktorica Pučkog sveučilišta u Kočevju, u okolici kojega živi dosta slovenskih Roma.

Ta je ustanova izabrana za nositelja projekta, zajedno s partnerima iz Italije i Bugarske, gdje će se iduće dvije godine obavljati paralelno istraživanje o istom problemu.

Predviđeno je da se među slovenskim Romima podijeli 500 anketnih upitnika o problematici ranih ženidbi te izvedu savjetovanje i medijacija kako bi se promijenio uobičajeni kulturni model koji nameće ženidbu Roma u ranom pubertetu.

"Želimo pokazati da rane ženidbe nisu nešto što se samo po sebi podrazumijeva te objasniti važnost planiranja obitelji", rekla je Štefanič.

Za projekt koji se zove "Rana ženidba - kultura ili zloporaba?" Slovenija je dobila sredstva na međunarodnom natječaju iz europskog programa Daphne III. Taj program namijenjen je borbi protiv nasilja nad djecom, mladima i ženama te zaštiti ugroženih društvenih skupina.

Program istraživanja problema preranih ženidbi među slovenskim Romima poduprli su i slovenski ogranak organizacije Amnesty International te ministarstvo obitelji i socijalne skrbi.

Kopirati
Drag cursor here to close