Hladno vam je?

Žene se u uredima smrzavaju zbog muškaraca

Lifestyle / Flash | 04. 08. 2015. u 17:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muškarci i žene rade u istim prostorijama po cijeli dan. Nekima je sasvim ugodno, dok se drugi smrzavaju. Zvuči čudno? Ne, pošto su prema novoj studiji, temperature u radnom prostoru prilagođene muškom metabolizmu, piše New York Times.

Istraživači (inače, muškarci), smjestili su 16 žena u dvadesetim godinama života u komore za disanje i mjerili njihovu temperaturu, tako što su progutale pilule s termometrom.

Uspostavilo se da je njihov metabolizam u prosjeku 20 do 32 posto sporiji u odnosu na grafikon koji je korišten za dizajniranje temperaturnog plana zgrada šezdesetih godina. Taj grafikon određuje temperaturu koja je ugodna prosječnom 40-godišnjem čovjeku od 80 kg, koji nosi odijelo i kravatu, prenosi B92.

Danas je taj model vrlo pogrešan, smatra jedan od autora studije Boris Kingma. On kaže da ženama više odgovara temperatura od 24 stupnja Celzija, a muškarcima 21, kolika je i prosječna temperatura u suvremenim uredima.

Muškarci u odijelima i s kravatama, bi trebali skinuti nešto od odjeće smatra Kingma, dok drugi savetuju sustave u kojima se radnicima omogućava da sami podešavaju temperaturu u svojim 'boksovima'.

Potrebno je pronaći nove ideje, jer 'fenomen žena koje se smrzavaju na radnom mjestu postaje vrlo očigledan', kaže jedan od istraživača.

Kopirati
Drag cursor here to close