Kvaliteta bračnog života

Žene koje su promjenile više partnera nezadovoljne su jer znaju da postoji alternativa

Lifestyle / Flash | 26. 08. 2014. u 07:30 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagovornici teorije da (žena) tijekom života treba imati samo jednog seksualnog partnera i to onog s kojim je ozakonila vezu zadovoljno trljaju ruke nakon objave istraživanja "Before 'I Do': What Do Premarital Experiences Have to Do with Marital Quality Among Today’s Young Adults" koje je provedeno na Sveučilištu Virginija.

Za sreću u braku prema tim je rezultatima bitno imati što manje različitih seksualnih partnera prije izgovaranja sudbonosnog "da". Po mogućnosti, to je jedan i to onaj s kojim uplovljavate u bračnu luku. Osjećaj zadovoljstva i sreće u braku, prema rezultatima, opada s brojem seksualnih partnera.

53 posto ispitanica koje su spavale samo s budućim suprugom izjavilo je naime da su jako zadovoljne u braku, a brojka pada na 42 postotna poena kod onih koje su imale više od dva partnera te do 22 posto kod onih žena koje su imale više od 10 seksualnih partnera prije nego su postale "gospođe".

Seksanje s različitim partnerima u korelaciji je s nezadovoljstvom u braku, a razlog je za to, tumače autori studije, poprilično banalan. One žene koje su promijenile više partnera nezadovoljne su jer znaju da postoji alternativa.

Iskustva koja smo imali u prošlosti utječu i na buduću kvalitetu bračnog života. Premda mnogi mladi danas doslovno shvaćaju uzrečicu "Samo jednom se živi" pa ne misle na sutra, napominju autori studije Galena K Rhoades i Scott M Stanley.

Smatraju da to ne znači da će seks prije braka uništiti buduću vezu, ali ipak tvrde da bi seks s različitim partnerima predstavlja rizik ako očekujete visoko kvalitetan brak, prenosi Daily Mail. Studija se pozabavila i s brojem uzvanika na svadbi. Kažu da su dugoročno najsretniji oni parovi koji su na svadbenoj svečanosti imali više od 150 gostiju!

Vjerujemo da je to povezano s tim da se ljudi osjećaju obvezatnim kad se zaklinju na vječnu ljubav pred većim brojem gostiju, ali i time što imaju veću potporu, navode autori studije.

Istraživanje je pratilo 1294 nevjenčane žene i muškaraca u SAD-u tijekom pet godina. Tijekom istraživanja vjenčalo se 418 osoba, a tek 23 posto njih vodilo je ljubav samo s osobom s kojim su uplovili u bračnu luku.

Kopirati
Drag cursor here to close