ima li smisla?

Zašto su Melania i Ivanka poštivale kodeks odjeće kod Pape?

Lifestyle / Flash | 24. 05. 2017. u 21:17 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najdraže dame Donalda Trumpa, Melania i Ivanka, hodajući svijetom uz američkog predsjednika izazivaju pažnju svojim stasom i ljepotom. Naravno da se u svakome trenutku obraća pozornost i na njihovu odjeću, odnosno modne trendove koje slijede ili promoviraju.

Za vrijeme posjeta papi Franji u Vatikanu, dame su došle odjevene u crno i s velom na glavama.

Međutim, prethodno putovanje, posjet Saudijskoj Arabiji bilo je potpuno drukčije. Pri izlasku iz predsjedničkog aviona Melania Trump bila je u širokim crnim hlačama i crnoj košulji dugih rukava sa širokim pozlaćenim pojasom. Nosila je raspuštenu kosu, poput bivših prvih dama koje su posjetile Saudijsku Arabiju Michelle Obama i Laure Bush.

Dakle, za razliku od konzervativnog načina odijevanja u Vatikanu, prilikom posjeta Saudijskoj Arabiji nisu se pridržavale kodeksa podneblja u kojem su gostovale, gdje žene tradicionalno pokrivaju glavu. Pitanje je, naravno, zašto tako?

Ivanka Trump u razgovoru s državnim uglednicima u Saudijskoj Arabiji

Ne može se kazati kako su američke dame bile dobre učenice na satu povijesti, opće kulture i geografije

Dakle, što se tiče tradicije Vatikana, tu su se odlično uklopile, jer i prije njih su mnoge važne i utjecajne žene na sličan način dolazile u posjet papama.

U sličnoj haljini je 1985. godine pokojna britanska princeza Diana došla u posjet papi Ivanu Pavlu II., a i njezina nasljednica Camilla također je, adekvatno odjevena, s princem Charlesom posjetila Svetu stolicu, gdje im je domaćin bio papa Benedikt XVI.


Papu Franju posjetili su pak i Michelle i Barack Obama, pri čemu je ex First Lady također imala tamnu haljinu na sebi.

Protokol naime propisuje da žene prilikom privatnih audijencija kod Pape dolaze u crnome, ali veo na glavi nije propisan.

Tako su njemačka kancelarka Angela Merkel i glumica Angelina Jolie kod pape Franje došle u crnome odijelu, dakle u hlačama, ali bez pokrivala na glavi.

Ipak, u pravilu odjeća u kojoj je žena i ne mora biti isključivo crna. Ima i iznimki za koje papin protokol nije imao primjedbi.

Tako je recimo Camilla nedavno, u travnju mjesecu, na prijemu kod pape bila odjevena u bež odjeću, a princeza Charlene od Monaca bila je odjevena u bijelo, s tim da je nosila veo na glavi, također bijele boje.

Međutim, kod katoličkih crkava i velikodostojnika ipak je najvažnije poštovati neka osnovna pravila: da odjeća ne bude drečava, izazovna, odnosno da ne otkriva previše ženskih draži, te da obavezno ramena budu pokrivena.

Moguće da je objašnjenje za dvije Trumpove dame posve jednostavno: U Vatikan su došle kao pripadnice vjere čiji ih je vrhovni poglavar dočekao, a u Saudijsku Arabiju su išle kao dio službene državne delegacije, gdje prva dama ima svoju ulogu i gdje treba izgledati sukladno svojoj tradiciji života i odijevanja.

Zapravo, treba se istih kriterija pridržavati u oba slučaja. Pitanje je samo jesi li se negdje pojavio s ciljem prikupljanja poena ili želiš pokazati poštovanje prema svome domaćinu. Osim u politici, biznisu i na estradi, većinom se preferira ovo drugo. Ali, danas je sve i biznis i politika i lifestyle...

Melania Trump u društvu ljubaznih domaćica u Saudijskoj Arabiji

 

Kopirati
Drag cursor here to close