Irak

Zabranjena prodaja alkohola

Lifestyle / Flash | 23. 10. 2016. u 15:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Irački parlament izglasao je zabranu prodaje, uvoza i proizvodnje alkohola, a taj neočekivani potez bi, prema ocjenama analitičara, mogao razljutiti određene manjine, ali će obradovati utjecajne vjerske organizacije.

Zagovornici zabrane tvrde da je ona u skladu s ustavom, koji zabranjuje da bilo koji zakon bude u suprotnosti sa islamom, prenosi agencija AFP.

S druge strane, protivnici te zabrane navode da ona predstavlja kršenje istog tog ustava koji garantira očuvanje tradicija vjerskih manjina.

Prema navodima iračkih zastupnika, zabrana alkohola je uvedena u posljednji sat kao amandman na jedan zakon i tako mnoge iznenadila.

Zastupnik u iračkom parlamentu Joandam Kana, inače krišćanin, naveo je da će kršenje zabrane prodaje, uvoza i proizvodnje alkohola nositi novčanu kaznu između 10 i 25 milijuna iračkih dinara (8.000 do 20.000 dolara) i najavio da će uložiti žalbu protiv te odluke.

Alkohol se u restoranima i hotelima u Iraku rijetko nudi, ali je konzumacija relativno raširena, posebno u Bagdadu, gdje se može naći puno malih prodavnica koje prodaju alkoholna pića.

 

Kopirati
Drag cursor here to close