novi zakon

Zabrana nošenje nikaba, kazna do 9.500 eura

Lifestyle / Flash | 25. 11. 2015. u 17:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalni parlament švicarskog kantona Ticino odobrio je zakon kojim se ženama zabranjuje nošenje nikaba na javnim mjestima. Kazna za kršenje zakona trebala bi biti do 9,5 tisuća eura.

Nikab je arapska riječ koja znači veo ili maska. U pravilu se izrađuje od crne tkanine i treba ga razlikovati od ostalih muslimanskih ženskih nošnji. Npr. burka za razliku od nikaba pokriva cijelo tijelo, a ne samo lice. Nikab je najrasprostranjeniji u zemljama Arapskog poluotoka.

Porijeklo mu je predislamsko - Tertulijan je početkom 3. stoljeća pisao kako Arapkinje prekrivaju lice, ponekad i jedno oko.

Zabrana će važiti za sve, pa i strane turiste. Kako prenosi Reuters, maskirna oprema kao što su fantomke, maske i motociklističke kacige moći će i dalje biti nošeni na javnim mjestima. Stanovnici Ticina zakon su podržali referendumom iz 2013, ali ga je parlament prihvatio tek sada, vjerovatno zbog povećanja terorističkih prijetnji širom Europe.

Prema švicarskom ustavu, bilo kakav prijedlog zakona može ući u parlamentarnu proceduru ako se za njega prikupi dovoljno glasova. Za ovaj prijedlog zakona bile su dvije trećine cjelokupnog stanovništva kantona.

Predlagač Giorgio Giringeli smatra kako će se na ovaj način prenijeti jasna poruka islamskim fundamentalistima.

"Svi koji imaju namjeru da se prilagode i integriraju u naše društvo, dobrodošli su. Oni koji odbijaju naše vrijednosti i namjeravaju stvoriti društvo kojim diktiraju religijski zakoni, neka znaju da nisu dobrodošli", rekao je on.

Po zakonima šerijata, žene su obavezne nositi jedino hidžab, koji pokriva samo kosu. Belgija je u travnju 2010. zabranila nošenje bilo kakvog pokrivala na licu u javnosti koje bi ga učinilo neprepoznatljivim, mada ne spominju ni burku ni nikab. U srpnju 2010. zabranu nošenja pokrivala koji skrivaju lice uvela je i Francuska.

Amnesty International je usvajanje zakona kojim se zabranjuje nikab proglasio crnim danom za ljudska prava u Ticinu.

Kopirati
Drag cursor here to close