Infekcije i vrućine

Visoke temperature pogoduju povećanom broju infekcija

Lifestyle / Zdravlje | 03. 08. 2012. u 10:17 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoke temperature tijekom ljetnog razdoblja zbog povećanog broja trovanja hranom infektivnim odjelima mostarskih bolnica redovito zadaju pune ruke posla. Iako je riječ o oboljenjima koja su tipična za odo doba godine, kako je za Dnevni list kazao dr. Ivo Curić, voditelj Odjela za infektivne bolesti u KB Mostar, ni ove godine ne manjka posla tamošnjem medicinskom osoblju.

Međutim, tvrdi da stanje još uvijek nije alarmantno. No, s obzirom na meteorološke najave novog vala visokih temperatura, trovanja hranom i pojačan rad hitnih službi koji se posljednjih dana znatno povećao kao i infektivna oboljenja, prema procjeni stručnjaka, tijekom kolovoza su neminovni, zbog čega se apelira na preventivno djelovanje građana.

Navodeći kako nije mali broj građana koji su se ovog ljeta zbog trovanja hranom javili na infektivni odjel, Curić kaže da je to ipak mnogo manje nego što se očekivalo s obzirom na rekordne temperature po kojima je Mostar proglašen najtoplijim gradom u Europi. "Imamo slučajeva proljeva i povraćanja, ali to je sve u granicama standarda, i gledajući po Gaussovoj krivulji, broj infektivnih oboljenja sličan je onima od ranijih godina", kazao je Curić uvjeren kako su apeli na građane putem medija po pitanju preventivnog djelovanja bili učinkoviti.

Trovanja hranom u ljetnom razdoblju su, po njegovim riječima, nešto posve normalno kao što je to zimi prehlada jer, kako objašnjava, u ljetnom razdoblju zbog puno stvari, ne samo kod nas, nego inače svugdje u svijetu, redovito dolazi do trovanja hranom. Stoga je poseban naglasak stavio na značaj prevencije u širem smislu, kao što su kontrole vodovoda i sanitarne inspekcije, koje svoj posao, po njegovom mišljenju, za sada uredno obavljaju.

Međutim, naglasio je kako u cijeloj priči veliku ulogu igra osobna prevencija, koja uključuje redovito pranje ruku i pravilan izbor hrane koja se unosi u organizam, piše Dnevni list. "Hranu koja je sklona kvarenju treba držati u hladnjaku, nikako konzumirati onu koja je više puta podgrijavana. Treba jesti što laganiju hranu jer se mnogo znojimo i, naravno uzimati što više tekućine", savjetuje Curić, napominjući da namirnice sumnjivog kvaliteta treba ukloniti iz uporabe kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Stoga dolazak novog vala vrućina, kako kaže, treba shvatiti ozibljno, s čim se apsolutno složio i šef Higijensko - epidemiološke službe RMC-a "dr. Safet Mujić" Mostar, Nermin Avdić, koji je skrenuo pozornostna činjenicu da se posljednjih dana zbog povišenih temperatura zraka znatno povećao broj intervencija u mostarskoj hitnoj službi.

Ukoliko se dogodi neko trovanje hrano, dr. Avdić savjetuje samoinicijativni odlazak na dijetu i unošenje što veće količine tekućine u organizam, upozoravajući da se oboljeli ne trebaju ni u kojem slučaju libiti ni posjeta liječniku. "Simptomi trovanja hranom su drhtavica, povišena tjelesna temperatura, proljev i povraćanje", pojasnio je Avdić, napominjući kako bolest u većini slučajeva traje nekoliko dana i uz dijetu prolazi sama, navodi Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close