klimatske izbjeglice

Visoke temperature dovode Arape u BiH

Lifestyle / Flash | 28. 05. 2016. u 12:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog globalnog zagrijavanja zemlje bliskoistočnog toplinskog pojasa razmišljaju o migracijama, a jedna od najpopularnijih regija o kojoj razmišljaju su zemlje Europe, a posebno BiH.

Naime, kako piše njemački magazin "Contra", citirajući rezultate studije poznatog američkog klimatologa Elfatiha Eltera sa čuvenog bostonskog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology (MIT), temperatura na arapskom poluotoku svake godine se penje, a do kraja stoljeća bi mogla iznositi do 77 stupnjeva Celzijevih.

"Contra" navodi da mnogi bogatiji stanovnici te regije već razmišljaju o seljenju u Europu, a da je BiH mjesto na koje se već polako doseljavaju.

"Za elite iz Saudijske Arabije preseljenje u ove regije ne bi predstavljalo nikakav problem. Oni su već u BiH kupili i podigli čitava naselja. Međutim, za siromašnije stanovništvo potraga za novom domovinom može predstavljati malo veći izazov", navodi "Contra".

Prema Elterovoj studiji, Europa i sjeverni dijelovi azijskog poluotoka uskoro bi mogli postati utočište milijuna klimatskih izbjeglica iz arapskih zemalja u zalljevskoj regiji. Elter ocjenjuje da bi dalje povećanje temperature moglo dovesti do velikih ljudskih žrtava, pri čemu pogođeni ne bi bili samo stari i bolesni, nego i zdravi pojedinci.

On upozorava da nikad u povijesti nije istovremeno došlo do tolikog porasta temperature istovremeno sa povećanjem vlažnosti. "Ako na Bliskom istoku emisija plinova nastavi da raste ovim tempom, klimatske promjene na perzijskom poluotoku zajedno sa geografskom pozicijom dovest će to ekstremnog porasta temperature", naveo je on.

"Contra" citira drugi dio iste studije koautora Jeremya Pala, da je u toplotnom udaru u Europi 2003. godine poginulo čak 70.000 ljudi, a tolike temperature su već danas u regiji Perzijskog zaljeva sasvim uobičajene.

"Takve temperature još se mogu premostiti klimatskim uređajima u gradovima poput Abu Dabija, Dohe i Dubaija, ali živjeti i raditi na otvorenom već danas više nije moguće", upozorava se. Zaključke istraživanja prestižnog sveučilišta potvrdili su i domaći stručnjaci.

"Bliski istok je potpuno drugačije područje u odnosu na nas, radi se o pretežno pustinjskim zemljama koje se samim tim puno više zagrijavaju u skladu sa globalnim promjenama, to jest zatopljenjem. Njihovi građani će u jednom trenutku sigurno morati emigrirati, samo je pitanje kada. Ja ne vjerujem da će se to dogoditi tako brzo", kazao je Goran Trbić, dekan Prirodnomatematičkog fakulteta i ekspert u klimatskim promjenama, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close