Povratak u prošlost

VIDEO | Prošetajte Mostarom iz 1989.

Lifestyle / Flash | 02. 05. 2016. u 13:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Facebook stranici 'Stari Mostar' objavljena je video snimka iz Mostara koja je snimljena 1989. godine.

Inače, ova stranica često objavljuje stare fotografije Mostara i kako je on nekada izgledao.

''Kad čovjek prenoći u Mostaru, nije zvuk ono što ga probudi ujutro, nego svjetlost. To znam iz iskustva. Svjetlost me je dočekala pri dolasku u Mostar, pratila za vrijeme mog boravka od jutra do večeri, a docnije, po odlasku, ostajala u meni kao glavna karakteristika moga sjecanja na Mostar.

Uvijek mi se činilo da je to što sija nad ovim od prirode povlaštenim gradom, i što se prožima sve u njemu, neka naročita svjetlost, izuzetna po jačini i kakvoći. Uvijek sam mislio da sa njom mora da ulaze u čovjeka ljubav za život, hrabrost i vedrina, smisao za mjeru i stvaralački rad.

Nikad se dovoljno nisam mogao nagledati te svjetlosti, iako sam je sretao svuda. Nje ima u smijehu ovih ljudi i jasnim samoglasnicima njihovog govora, na licima mladica i djevojaka u pred večernjoj šetnji. Ona se prelama kao zlatan, nemiran odbljesak u čaši mostarske žilavke, živi kao sabijena snaga i slast u ovim breskvama i trešnjama. Ona se krije u sjenovitoj, hladnoj vodi Radobolje. Po njoj je Neretva najsvjetlija naša rijeka, po njoj i sam goli krš okolnih brda ima neku stihijnu veličinu.

Po toj svjetlosti ja se najbolje sjećam Mostara.'', Ivo Andrić o Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close