Znanje

VIDEO | Nino Avdić - petogodišnji genije iz Mostara

Lifestyle / Flash | 27. 04. 2016. u 10:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nino Avdić, dječak iz Mostara koji još nema punih pet godina, mali je genijalac ovog hercegovačkog dragulja, a zna skoro sve glavne gradove država na svijetu, piše novinska agencija Patria.

Točnije, zna 110 glavnih gradova, koje vrlo brzo izgovara na pitanje svog oca i prijatelja.

Roditelji malog genijalca koji izgleda kao i svi njegovi vršnjaci, ali puno više zna, Šejla i Semir, kažu za Patriju da je Nino vrlo rano progovorio, a sa samo godinu dana znao je sve boje.

"Nino je jedno radoznalo dijete pa tako smo došli i do tih glavnih gradova. Moja sestra ima veliki udio u svemu tome jer provodi dosta vremena sa njom, a u svemu im je pomogla i današnja napredna tehnologija. Prvo je počelo sa slikama država, onda je naučio slova i čitati, pa je krenuo sa nazivima država i na kraju naučio je glavne gradove. Svaki dan bi se igrao sa nekim od nas i pitanjima koji je glavni grad", ističe ponosna mama Šejla.

No, da je Nino jedan veseli petogodišnjak dokaz je i njegovo zanimanje za nogomet, kojeg trenira od četvrte godine u Školi futsala Zalik Mostar. Njegovi treneri Muhamed Kajan i Elvir Tabakovic ističu da je Nino odgojeno, poslušno i jako marljivo dijete.

Zanimanje za nogomet pokazao je još od treće godine života, a na njegovom znanju o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu pozavidjeli bi mu i odrasli.

"Voli pričati o nogometu igračima, klubovima. Mnogo čita o životinjama - dinosaurima, zmijama, kitovima, insektima, ali naravno države i gradovi su broj jedan. Mi na Ninu ne gledamo kao na neko čudo, to je jednostavno njegova radoznalost i želja da zna nešto novo", ističe Šejla Avdić.

Kopirati
Drag cursor here to close