Jablanica

VIDEO | 'Dnevni centar za djecu' pomaže resocijalizaciji djece

Lifestyle / Flash | 03. 12. 2016. u 13:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Omladinski klub 'Pod istim Suncem' Jablanica, već treću godinu provodi projekt 'Dnevni centar za djecu', koji pruža socijalizaciju i pomoć djeci kako bi riješili njihove svakodnevne probleme.

Haris Halilhodžić, direktor Omladinskog kluba 'Pod istim Suncem' Jablanica, kazao je u izjavi za Fenu kako je to jedan od najboljih i najkorisnijih projekata koji je do sada njihova nevladina organizacija provela u Jablanici.

Traženje donatora

''Dnevni centar za djecu u Jablanici je osnovan 2013. godine, kao zaseban projekt Omladinskog kluba 'Pod istim Suncem', a tadašnji donator na projektu je bila IN Fondacija, koji su do 2016. godine financirali projekt, a od ove godine partnerstvo s IN fondacijom je završeno. Kroz projekt je u te tri godine prošlo preko šezdesetero djece i trideset prijatelja i trideset prijatelja centra. Potpisali smo Memorandum o suradnji s Osnovnom školom 'Suljo Čilić' u Jablanici i Centrom za socijalni rad, i mislim da smo nakon tri godine postigli evidentan uspjeh u radu s ovom djecom'', kazao je Halilhodžić.

Istaknuo je kako Omladinski klub namjerava nastaviti taj projekt i u sljedećem razdoblju, te kako su trenutno u fazi traženja donatora.

''Osim donatora sa strane, tu je i općina Jablanica, koja podržava naš projekt sve ovo vrijeme i zaista zbog općine Jablanica, ovaj projekt neće prestati. Općina Jablanica je također u Proračunu prepoznala kvalitetu ovog projekta i mislim da ćemo nastaviti raditi, iako to nije dovoljan iznos za implementaciju kompletnog projekta, ali trenutno u ovoj fazi, ta sredstva će pomoći da ovaj projekt ne prestane i da imamo neki prijelazni period, kako bi projekt opet mogao da bude u punom kapacitetu'', istaknuo je Halilhodžić.

Dodao je kako imaju ideja i namjeru za proširenjem aktivnosti Dnevnog centra, u narednom periodu planiraju proširiti aktivnosti i ponuditi ih Jablanici, kao jednu novu uslugu.

O aktivnostima koje provode u Dnevnom centru, Asja Hindić, koordinatorica toga projekta, je kazala kako su djeca uključena u različite aktivnosti, te kako je jedna od najbitnijih aktivnosti pomoć pri izvršavanju školskih obaveza.

Spremanje izložbe

''Djeca ovdje uče i rade svoje domaće zadaće, što je jedna od najbitnijih aktivnosti, a pored toga imaju i razne druge aktivnosti kao što su kreativne radionice, sportske aktivnosti, kao i dramske radionice te sve ono što njih zanimljivo'', kazala je Hindić, napomenuvši kako trenutno pripremaju izložbu koja će biti upriličena u prosincu.

''Izložba nosi simboličan naziv 'Kameni spavač' i posvećena je stećku, s obzirom da su ove godine stećci uvršteni na UNESCO-vu listu kulturne svjetske baštine, a jedna od lokacija se upravo nalazi u općini Jablanica. Zbog toga smo se odlučili da posvetimo pažnju tome, te da približimo djeci šta je to kulturna baština i koliko je bitno očuvati svoju kulturnu baštinu. Također smo zajedno s djecom posjetili jednu od lokacija koja je na UNESCO-voj listi kulturne baštine, nakon čega smo organizirali radionice, na kojima smo malo više produbili priču o tome koliko je stvarno bitna kulturna baština i njeno očuvanje. Djeca koja posjećuju Dnevni centar trenutno pripremaju radove o kulturnoj baštini, koji će biti izloženi u prosincu, istaknula je Hindić.

Istaknula je kako je dobrobit za djecu koja posjećuju Dnevni centar višestruka.

''Pored poboljšanja školskog uspjeha, veliki je napredak postignut u razvoju njihovih socijalnih vještina, kao što su odnosi s vršnjacima, timski rad, komunikacija, kao i u različitim kreativnijim vještinama'', dodala je Hindić.

Kopirati
Drag cursor here to close