pripreme za Uskrs

Velike uskršnje pisanice pred Zagrebačkom katedralom

Lifestyle / Flash | 26. 03. 2015. u 14:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na uređenoj travnatoj površini ispred Zagrebačke katedrale i ove su godine uoči katoličkog praznika Uskrsa postavljene tri velike pisanice, troje jaja oslikanih tehnikom naive.

Komunalni djelatnici danas su završili postavljanje bijele ogradice oko postavljenih pisanica, kako ih zovu u zagrebačkom kraju, na lijepo uređenoj travnatoj površini. Mnogi turisti rado se fotografiraju ispred ovih unikatnih radova, a i domaći rado zastanu pred pitoresknim prizorom ispred zagrebačke prvostolnice.

Uskrs je jedan od najvažnijih katoličkih blagdana, a specifičan je jer se mjeri lunarnim kalendarom i svake godine pada u nedjelju. To je blagdan proljeća i buđenja novoga života, upravo zato Uskrs simboliziraju jaja jer predstavljaju rađanje novoga života.
Ove tri pisanice oslikane su tehnikom u svijetu proslavljene hrvatske naive, sa prepoznatljivim pejzažima sela Hrvatskog zagorja, licitarskim srcima i cvjetnim motivima.

Uskrs se ove godine slavi 5. travnja, kada završava četrdesetodnevno razdoblje posta za katoličke vjernike, tzv. Korizma. Katolici vjeruju kako je Isus Krist na taj dan ustao iz mrtvih, nakon tri dana provedena u grobu iza raspeća i tako vjernicima donio nadu u vječni život, prenosi Anadolija.

Na Uskrs se ujutro u Zagrebačkoj katedrali, kao i u ostalim crkvama diljem katoličkog svijeta, održava svečana sveta misa, a ponedjeljak iza Uskrsa je i državni blagdan – Uskrsni ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close