Vatikan: Irski referendum poraz je čovječanstva

Lifestyle / Flash | 27. 05. 2015. u 14:31 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultat irskog referenduma kojim su ozakonjeni istospolni brakovi nije samo poraz kršćanskih načela, nego je i poraz čovječanstva, izjavio je vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, prenosi u srijedu Vatikanski radio.

"Rezultat me jako rastužio. Naravno, kao što je rekao dublinski nadbiskup, Crkva mora uzeti u obzir tu realnost, ali u smislu da udvostruči svoje napore na evengelizaciji", rekao je Parolin, drugi čovjek u vatikanskoj hijerarhiji.

Irska, tradicionalno katolička zemlja u kojoj je homoseksualnost bila protuzakonita do 1993., u petak je plebiscitarno izmijenila ustavnu definiciju braka i zakonski izjednačila heteroseksualne s homoseksualnima. Za to je glasalo 62,1 posto Iraca.

Vatikan brine da irski referendum ne utre put za legalizaciju istospolnih brakova i u drugim zemljama.

Prošli je tjedan predsjednik talijanske biskupske konferencije kardinal Angelo Bagnasco kritizirao nacrt zakona o istospolnim građanskim partnerstvima koji je talijanska vlada uputila u parlament, prenosi Hina.

"Terminologiju na stranu, time se de facto izjednačava status homoseksualne zajednice s obitelji temeljenoj na zajednici muškarca i žene", rekao je Bagnasco za La Repubblicu, dodavši da se Crkva ne protivi priznanju individualnih prava homoseksualcima.

Kopirati
Drag cursor here to close