Ako snijeg nastavi padati

Uskoro početak skijanja na bh. planinama

Lifestyle / Flash | 24. 11. 2015. u 14:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko snijeg i sljedećih dana bude padao istim intenzitetom kao i danas i stvore se odgovarajući temperaturni uvjeti za umjetno osnježavanje bh. planine bi uskoro mogle biti spremne i za prve skijaše, javlja agencija Anadolija.

Ivana Lizdek, glasnogovornica Olimpijskog centra Jahorina, ističe za AA da na Jahorini trenutno pada snijeg značajnog intenziteta.

"Ukoliko i sljedećih dana nastavi padati ovako, sigurno je da će uvjeti za skijanje uskoro biti povoljni i da bi skijanje uskoro moglo početi na Jahorini. Nažalost, u ovom trenutku ne možemo precizirati datum kada će početi skijanje, a izvjesno je da će i sistem za vještačko osnježavanje sljedećih dana biti u funkciji jer očekujemo odgovarajuće temperaturne minuse za proizvodnju umjetnog snijega", naglasila je Lizdek.

Izrazila je optimizam da bi skijanje moglo početi uskoro.

Amra Kaljić, rukovoditelj Sektora marketinga u ZOI '84, kazala je za AA da su veće snježne padaline prisutne i na Bjelašnici.

"Palo je par centimetara novog snijega, ali očekujemo i veće padaline. Ukoliko ih bude, omogućit ćemo svim korisnicima naših usluga ugodno skijanje", istakla je Kaljić rekavši da za sada količina snježnih padalina nije dovoljna da bi skijanje moglo početi.

Naglašava da se službeno otvorenje očekuje iza 20. prosinca, ali ukoliko se steknu uslovi liftovi će u pogon biti pušteni i ranije.

"Sve ovisi od vremenskih uvjeta. Mi ćemo je otvoriti sutra ukoliko padnu dovoljne količine snijega, odnosno ukoliko se staze pripreme kvalitetno za sigurno i sigurno skijanje", dodala je Kaljić.

Kopirati
Drag cursor here to close