Dva milijuna članova

Uskoro ćemo doznati koje su poznate osobe bile masoni

Lifestyle / Flash | 23. 11. 2015. u 17:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uskoro će na internetu biti objavljena lista od preko dva milijuna osoba koje su između 1733. i 1923. bili članovi Masona, prenosi Jutarnji list.

Listu će objaviti tvrtka Ancestry koja se bavi genealogijom (rodoslovljem), a trebali bi otkriti koji su pripadnici političkih i društvenih elita bili članovi tajnovitog reda. Slobodni masoni svoje korijene vuku od udruga kamenorezaca iz 14. stoljeća, a s vremenom su razvili organizaciju koja je podijeljena u lože koju na regionalnom nivou nadzire Velika loža.

Ne postoji svjetska loža koja nadzire sve masone, a nije rijetko da zasebne lože ne priznaju jedna drugu.

Masoni su u svoje redove privukli mnoge ljude koji su za svojeg vremena bili percipirani (ili još uvijek jesu) kao dio društvene elite, te su postali omiljena meta teoretičara zavjere, velikih religija i određenih političkih skupina koji su ih kroz povijest optuživali da su zala i okultna organizacija odgovorna za većinu nedaća koje su zadesile ljudski rod.

S druge strane, mnogi tvrde da je riječ o sasvim običnim organizacijama koje su povezivale ljude sličnih interesa i ideja te su se uglavnom bavile dobrotvornim radom u intersu njihovih zajednica.

Lista koju će objaviti Ancestry otkrit će mnogo zanimljivih persona koje su bile članovi pojedinih loža, među njima i britanskog premijera Winstona Churchilla, niza britanskih monarha poput Edwarda VII., Georgea VI i Edwarda VII, zatim znanstvenika Alexandera Fleminga (kojem možemo zahvaliti penicilin), pisaca Oscara Wildea i Rudyarda Kiplinga itd.

Jedna od urednica sadržaja u Ancestryju, Miriam Silverman, rekla je za britanski Telegraph: "Izuzetno nam je drago što ćemo javnosti ponuditi prozor u relativno tajnovitu organizaciju."

Neki smatraju da će ova lista ponuditi potpuno novi pogled na britansku povijest iz tog razdoblja - na primjer, otkriva se kako su gotovo sve osobe uključene u istragu oko potonuća Titanica bile povezane s masonima, zbog čega je Britanski odbor za trgovinu bio oslobođen odgovornosti za tu tragediju.

Njih je kao glavne krivce za činjenicu da je bilo premalo čamaca za spašavanje na slavnom brodu prozvao američki Senat, ali ih je odgovornosti oslobodila britanska istraga na čelu s lordom Merseyjem, piše Daily Mail.

Nadalje, neke teorije o identitetu londonskog serijskog ubojice s kraja 19. stoljeća Jacka Trbosjeka tvrde da je i on bio pripadnika Masona. Tako tvrdi i autor nove knjige o Jacku Trbosjeku Bruce Robinson, po čijoj je verziji okrutni ubojica bio pjevač Michael Maybrick. Robinson tvrdi da sva njegova ubojstva (pet prostitutki, nekima od kojih su stručno izvađeni unutarnji organi) imaju elemente masonskog rituala.

On tvrdi da je Maybrick bio dio "Vrhovnog vijeća masona" koje je uključivalo kompletnu elitu britanske monahrije i političke elite iz tog doba. Po njegovoj verziji Jacka Trbosjeka je od uhićenja štitila upravo činjenica da je dio tajnovitog društva.

Ova teorija nije nova, a vjerojatno je najbolje razrađena u kultnom strip albumu "Iz pakla" engleskog autora Alana Moorea u kojem je Jack Trbosjek bio osobni liječnik princa Alberta, sina kraljice Viktorije, opsjednut mizogonijom i masonskim ritualima.

Kopirati
Drag cursor here to close