Grmljavinsko nevrijeme

Upozorenje: U BiH upaljen žuti meteoalarm

Lifestyle / Flash | 28. 07. 2016. u 09:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nad cijelim područjem Bosne i Hercegovine upaljen je žuti meteoalarm jer postoje uvjeti za izraženije grmljavinsko nevrijeme i mogućnost grada.

Jučer je u poslijepodnevnim satima olujno nevrijeme zahvatilo područje Sarajeva i Krajine, praćeno obilnim padavinama, jakom grmljavinom i vjetrom.

Glavne gradske prometnice, posebno velika raskrižja, bila su poplavljena, a usljed nevremena nekoliko sarajevskih naselja ostalo je bez napajanja električnom energijom.

Nedim Sladić, bh. lovac na oluje, za N1 je kazao da se jučerašnje nevrijeme nije dogodilo tek tako bez razloga.

"Temperatura od 29° i gotovo 50% vlage u zraku kao i prisustvo vrlo oslabljene ciklone na istoku u samom Sredozemlju i jačanja anticiklone sa zapada bili su gotovo idealan okidač za jače grmljavinsko nevrijeme u središnjem i istočnom dijelu Bosne, gdje je vertikalni razvoj naoblake bio vrlo jak tijekom cijelog dana, a tako će biti sve do petka. 27. srpnja, a to je razdoblje sveca Ilije ili poznatijeg kao Peruna Gromovnika. Tada, kako mu samo ime kaže, udari gromova su najjači u čitavoj godini i tada se događaju upravo najjača nevremena nakon većih vrućina koje smo ispratili krajem proteklog tjedna. I upravo razdoblje najjačih nevremena kod nas se javljaju između 25. srpnja i 05.kolovoza", ističe Sladić.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u našoj zemlji prevladavati umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme.

U jutarnjim satima padavine se očekuju u Posavini. Tijekom dana sa kišom, pljuskovima i grmljavinom u većini područja. Lokalno i povremeno postoje uvjeti za izraženije grmljavinsko nevrijeme, ponegdje uz pojavu grada. Na jugu Hercegovine sunčano i bez padalina. Vjetar slab do umjeren projenljivog smjera, a na trenutke i pojačan. Najviša dnevna temperatura od 29 do 35 stupnjeva.

Kopirati
Drag cursor here to close