Dojenje i fotografiranje

UN potiče i poziva mlade majke na "brelfieje"

Lifestyle / Flash | 29. 07. 2016. u 13:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nemojte se dvoumiti hoćete li na društvene mreže postaviti "brelfie", fotografiju na kojoj dojite dijete - slobodno je objavite, potiču u priopćenju u petak dužnosnici Ujedinjenih naroda mlade majke diljem svijeta.

Trend objavljivanja brelfieja dobar je način da se skine stigma s dojenja vlastita djeteta u javnosti te da se istakne značaj prehrane novorođenčeta majčinim mlijekom u što duljem razdoblju, stoji u priopćenju UN-a, piše Hina.

"To je nešto što svakako treba potaknuti i ohrabriti", rekla je glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Fadela Šaib na redovitom UN-ovu brifingu u Ženevi kada su je upitali o trendu brelfieja.

Glasnogovornik UNICEF-a Christophe Boulierac je podsjetio da obilježavanje "Svjetskoga tjedna dojenja" započinje 1. kolovoza te da UN želi da se javno i što više govori o dojenju u javnosti, kao i da se takav način prehrane dojenčadi što više potiče u cijelom svijetu.

"Sve što se može napraviti, treba iskoristiti. Ovo je izvrsna prilika", ocijenio je.

U priopćenju UNICEF-a stoji da se oko 77 milijuna ili polovica sve novorođenčadi ne hrani majčinim mlijekom u prvome satu nakon poroda, zbog čega su lišeni iznimno važnih i zdravih nutrijenata, antitijela i bliskog kontakta s majkom. Sve navedeno štiti ih od bolesti i potencijalne smrti.

Po podacima UN-ove agencije za zaštitu djece u svijetu, novorođenčad koja je u potpunosti lišena dojenja i majčina mlijeka sedam je puta izloženija preuranjenoj smrti od raznih infekcija, nego djeca koja su bar prvih šest mjeseci života hranjena majčinim mlijekom.

Kopirati
Drag cursor here to close