U 83. godini

Umro je Gene 'Willy Wonka' Wilder

Lifestyle / Flash | 29. 08. 2016. u 20:08 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumac i komičar Gene Wilder umro je danas u 83. godini života. Vijest o smrti glumca potvrdio je njegov nećak i dodao kako je Walder umro od posljedica Alzheimerove bolesti.

Iako je karijeru započeo u kazalištu, a onu filmsku s ozbiljnim dramskim ulogama, mnogi ga u prvom redu pamte po nizu nezaboravnih komedija Mela Brooksa kao što su "Producenti" (za koji je nominiran za Oscara), "Divlja sedla" i "Mladi Frankenstein" i one u kojima se pojavljivao uz nezaboravnog Richarda Pryora.

Gene Wilder, pravog imena Jerome Silberman, rodio se u Milwaukeeju kao sin židovskih useljenika iz Rusije.

Diplomirao je 1955. godine na Sveučilištu u Iowi, a nakon toga je radio u kazalištu Old Vic u Velikoj Britaniji.

Glumom se počeo baviti 1961., a prve uloge bile su one u kazališnim predstavama izvan Broadwaya (kasnije je dogurao i do Broadwaya). Velika mu se prilika ukazala nakon predstave "Majka Courage i njena djeca" u kojoj je glumio nasuprot Anne Bancroft. Anne je bila u vezi s redateljem Melom Brooksom, kojemu se Gene svidio te mu je dao ulogu u nekoliko filmova koji su ga i proslavili.

Iako su komedije ono po čemu ga poznajemo, debitirao je u dramskoj ulozi. Bilo je to 1967. godine u filmu "Bonnie i Clyde".

Willy Wonka i Richard Pryor

Klinci diljem svijeta pamte ga i kao Willyja Wonku iz filma "Willy Wonka i tvornica čokolade".

Tijekom sedamdesetih i osamdesetih glumio je u nekoliko uspješnih filmova gdje mu je partner bio legendarni komičar Richard Pryor. Njih dvojica postali su najuspješniji međurasni komičarski par. Ipak, Gene je u svojoj autobiografiji, knjizi pod naslovom "Poljubi me kao stranac" rekao da je s Pryorom bilo teško raditi jer je bio ovisan o heroinu. Unatoč svemu, radilo se o obostranom poštovanju, a i sam Gene je priznao da je između njega i Richarda postojala nevjerojatna kemija koju nije ostvario niti s jednim drugim glumcem.

Neprežaljena Gilda

Od 1984. do 1989. bio je u braku s glumicom Gildom Radner, zvijezdom serije Saturday Night Live dok Gilda nije umrla od raka jajnika.

Iako se ponovno oženio, smrt Gilde ga je promijenila, a postepeno se i počeo povlačiti i iz svijeta glume sve dok se njegova pojavljivanja nisu svela na sporadične cameo uloge kao što je bila ona u seriji "Will i Grace".

Kopirati
Drag cursor here to close