Dječji tjedan

Ulična akcija: U Mostaru se malo zna o udomljavanju djece

Lifestyle / Flash | 09. 10. 2015. u 19:30 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski Centar za socijalni rad proveo je u petak uličnu akciju u okviru 'Dječjeg tjedna', gdje su dijelili promotivni materijal i građane upoznavali o udomljavanju djece.

Prema podacima kojima raspolaže Centar za socijalni rad, procjenjuje se kako Mostar broji oko 50 djece bez roditeljskog staranja.

Socijalna radnica spomenutog centra i koordinatorica tima za maloljetničku delikvenciju Emina Mehić kazala je: "Što se tiče djece bez roditeljskog staranja to je širi pojam, jer se ne može odrediti točan broj. Pored registrirane djece, imamo i onih koji se svakodnevno pojavljuju kroz našu praksu".

Navela je kako je zabilježeno oko desetak djece s područja grada da se nalaze u udomiteljskim obiteljima, od kojih je jedno dijete u srodničkom udamljavanju.

U HNŽ se posljednje dvije godine provodi kampanja 'Svako dijete treba obitelj' kojom se nastoji upoznati što veći broj stanovnika s pojmom udomljavanja.

Zakonom je propisano da svako dijete ima pravo na posebnu zaštitu i pomoć države. "Obiteljski zakon obavezuje na zaštitu dječjih prava, a kroz zakon o socijalnoj zaštiti jedan od oblika zbrinjavanja je, pored usvojenja i smještaja u ustanove socijalne zaštite, obvezujući segment zaštite djece bez roditeljske skrbi", rekla je Mehić.

Mehić je dodala: "Ovakvim promocijama animiramo stanovništvo kako bi udomljavanje kao jedan vid zaštite i brige o djeci postalo važan dio naše društvene zajednice".

Kopirati
Drag cursor here to close