Ohood Al Roumi

Ujedinjeni Arapski Emirati imenovali ministricu sreće

Lifestyle / Flash | 11. 02. 2016. u 07:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su u srijedu na poziciju ministrice sreće imenovali Ohood Al Roumi.

Naime, imenovanje Al Roumi na ovu poziciju objavio je putem Twittera šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, premijer, vladar Dubaija i potpredsjednik UAE-a.

Tako je donesena odluka da Al Roumi predvodi pokušaj UAE da osigura sreću svojih građana.

"Nacionalna sreća nije želja. Planovi, projekti, programi i inicijative će informirati rad naših ministarstava da postignu sreću", napisao je Al Maktoum na svom zvaničnom profilu.

Al Roumi će i dalje raditi kao šefica ureda premijera, dužnost koju je i dosad obavljala.

Pored njenih drugih pozicija u UAE, Al Roumi je postavljena i u Fondaciji Ujedinjenih nacija (UN) kao članica Vijeća globalnog poslovanja, prva osoba iz arapskog svijeta u ovom međunarodnom tijelu.

Premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata najavio je u srijedu da će ta zemlja oformiti državno Ministarstvo za sreću, kao dio plana kojim želi napraviti veliku reorganizaciju Vlade.

Šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum je najavio je da će ministri voditi politiku u smjeru stvaranja društvenog dobra i zadovoljstva.

Također je istakao da će u novom sastavu Vlade biti formirano i državno Ministarsvo tolerancije. Dodao je kako će se nekoliko sadašnjih ministarstava spojiti, te predstavio planove za većinu vanjskih vladinih službi. Premijer je najavio i osnivanje Nacionalnog vijeća za mlade UAE. Objasnio je kako će ta grupa sastavljena od elitnih mladih muškaraca i žena savjetovati o pitanjima mladih. Vijeće će voditi žena, državni ministar za mlade, ne starija od 22 godine.

UAE, naftom bogata 44-godišnja federacija sedam država, rangirani su na 20. mjestu Izvještaja o svjetskoj sreći 2015. godine, iznad Velike Britanije, a ispod Belgije.

Vlasti u UAE žele da njihova zemlja bude među najboljim na svijetu po Indeksu ljudskog razvoja i da bude najsretnija od svih nacija, te da, kako se navodi u planu UAE-a pod naslovom "Vizija 2021", građani budu ponosni što su građani UAE.

Kopirati
Drag cursor here to close