Ovo je raj

Ugledajmo se na grad koji nema policije i kriminalaca, a političke stranke su zabranjene

Lifestyle / Flash | 24. 10. 2016. u 07:12 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz ovog su grada stanovnici otjerali policiju, ali i korumpirane političare i kriminalce. Stopa kriminala svedena je na minimum, a građani sami brane svoj grad. Tako je još od 2011. godine.

Grad Cherán u Meksiku s 13 tisuća stanovnika. Okružen je prašumom koju su bogati kriminalci povezani s lokalnim korumpiranim političarima počeli krčiti kako bi tamo napravili plantaže avokada. Cijelo je područje pod kontrolom narko kartela i vrlo je opasno. Lokalnom je stanovništvu naposlijetku bilo dosta takve situacije, a sve je eskaliralo kad je krčenje prašume u pitanje dovelo i izvore pitke vode za građane. Pobunili su se, prenosi BBC.

Jedna se žena prva pobunila. Margarita Elvira Romero pokušala je radnicima objasniti situaciju i molila ih da ne krče šumu dalje, no oni su ju izvrijeđali uz prijetnje oružjem. Kad se vratila u grad, sa sugrađanima je organizirala zasjedu.

‘Plače mi se kad se sjetim tog dana. Bilo je kao u horor filmu, ali to je bila najbolja stvar koju smo mogli učiniti’, rekla je Margarita.


Uhvatili su drvosječe i zatočili ih. Zatim je došla policija i lokalni političari kako bi nasiljem riješili situaciju i oslobodili ‘taoce’, no nije im uspjelo. Stanovnici Cherána su se ujedinili i iz grada protjerali radnike koji su krčili šume, policiju i političare koji su sve zakuhali. Danas se lokalci brinu o sigurnosti grada, a zabranjene su sve političke stranke. Narod izabire dužnosnike koji vladaju gradom, no to mogu činiti najviše tri godine.

‘Svi su trčali po ulicama s mačetama. I žene su bile među njima. Svi su vikali a crkvena zvona su bez prestanka zvonila’, rekla je Melissa Fabian, koja je tada imala samo 13 godina.

Melissa sada ima 18 godina i studentica je, a kaže da se konačno osjeća sigurno.
‘U Cheranu se sada osjećam sigurno jer mogu i noću hodati po gradu bez straha da će mi se nešto dogoditi.’

Od 2011., kad se sve ovo dogodilo, stopa kriminala je u Cheránu svedena na minimum: nije se dogodilo niti jedno ubojstvo ili otmica, a najveći prekršaji su oni sitni, uglavnom uzrokovani alkoholom. Prašuma se polako oporavlja, ali još postoji strah da protjerani opet ne zauzmu grad, pa građani svakodnevno patroliraju kako se to ne bi dogodilo.

Cherán je rijedak primjer ovakvog zajedništva svih stanovnika. Mnogi drugi su pokušali učiniti isto, ali bez uspjeha, piše Net.hr

Kopirati
Drag cursor here to close