Gay prava

U Splitu gay vjenčanje, za LGBT populaciju u BiH nedosanjani san

Lifestyle / Flash | 19. 09. 2014. u 12:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Splitu je u četvrtak sklopljeno prvo homoseksualno vjenčanje. Mjesec i pol dana od kada je stupio na snagu Zakon o životnom partnerstvu osoba istoga spola, “led” su probili, odnosno sudbonosno “da” jučer su po prvi put u Dalmaciji izgovorila dvojica muškaraca u srednjim godinama, navodi Slobodna Dalmacija.

Ovo nije prvo gay vjenčanje u Hrvatskoj otkako je stupio na snagu Zakon o životnom partnerstvu po kojem gay partneri dobivaju sva ista prava kao i muškarac i žena u braku, osim onog na posvajanje djece.

Prvi istospolni brak u Hrvatskoj, koji je okarakteriziran kao povijesni događaj, sklopljen je između dvojice muškaraca u Zagrebu 5. rujna.

Dok se u Hrvatskoj gay parovi vjenčaju, u BiH će na to LGBT populacija morati pričekati. Skapanjem životnog partnerstva imali bi veća prava u slučajevima da se partner razboli, prilikom podjele imovine i slično. No da bi ostvarili ta prava bh. institucije trebaju donijeti nove zakone.

Primarni problem koji muči ovu populaciju su predrasude i nasilje koje pogađa svaku četvrtu LGBT osobu.

Nasilje nad LGBT osobama veoma je često, ali rijetko se prijavljuje državnim institucijama. Samo 13 posto slučajeva nasilja nad LGBT osobama i 6 posto slučajeva diskriminacije prijavi se nadležnim institucijama.

Kopirati
Drag cursor here to close