vampirska posla

U sjenci izgona Josipa Broza s Trga Maršala Tita: Slikar Charles Bilich

Lifestyle / Flash | 21. 07. 2017. u 20:19 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bizarna fotografija Josipa Broza Tita, koju je objavio zagrebački ogranak HDZ-a, na kojoj je bivši 'najveći sin naroda Jugoslavije' prikazan raščupan i s vampirskim očnjacima, djelo je australskog slikara Charlesa Billicha (Karlo Bilić).

Jugoslavenski neprikosnoveni vođa na ovoj slici prikazan je s velikom zvijezdom petokrakom na čelu te okićen ogrlicom od lubanja.

Portret Josipa Broza Tita, kojeg je prikazao kako krvnika svoga naroda, svjedoči o njegovoj opsjednutosti povijesnom ličnošću iz 20. stoljeća koja je bila poznata diljem svijeta i koja je ne samo vladala višenacionalnom Jugoslavijom, nego u neku ruku i takozvanim Pokretom nesvrstanih.

"Toga Tita kupio je jedan Amerikanac. Došao je u galeriju i kupio. Mene nije bilo ondje, imao sam u galeriji izloženu tu sliku, nije to neka velika slika. Bila je u galeriji i nisu znali pa su ju prodali. Taj kupac, Amerikanac, bio je kolekcionar specifičnih zlokobnih portreta, a Tito mu se uklopio u tu kategoriju pa ga je kupio. Čuli smo se nakon što ju je kupio, a ja sam ga dodatno educirao o Titu", kazao je prije nepunih godinu dana Billich u jednom razgovoru za Maxportal.

Billich neumorno ističe svoj svjetonazor koji se kosi s komunističkim.

"U rodnome Lovranu sam vidio da se glavna ulica zove imenom J. B. Tita. Rekao sam načelniku, svome prijatelju, da to makne. On je SDP-ovac, pravdao se da je previše tih pločica s njegovim imenom na ulici i da je to skupo. Predložio sam mu da ja platim tu akciju. Kasnije sam shvatio da je oblikovan u komunističkome sustavu i njime je snažno indoktriniran, bilo je zlatni dečko toga sustava. Ništa od toga ni dandanas".

Odrastao u Istri, gdje su partizani počinili velike zločine (takozvane fojbe) nad talijanskim i dijelom nad hrvatskim življem (''narodni neprijatelji'' u jame su bacani bez suđenja), Karlo Bilić je svoj slikarski talent maksimalno iskoristio, postavši bogat i tražen, ali se nikad nije ''oslobodio'' nesretne povijesne sudbine svoje domovine.

"Moj tata je bio savjetnik Anti Paveliću. Mi smo Hrvati, samo u to doba slučajni Talijani jer smo svi u Istri bili slučajni Talijani. Bio je oficir u talijanskoj armiji, ali kako je govorio hrvatskim jezikom, bio je ustaški prevoditelj. Primio je Pavelićevo odlikovanje, to sam naknadno saznao. Nikada nije pričao loše o Paveliću, on ga je podržavao. Ja apsolutno nikakvu lošu sliku o Paveliću nisam imao, samo o Titu sam imao krajnje negativnu sliku jer sam bio svjedokom njegovih zločina", kazao je u spomenutom intevjuu.

Swingerica Christa Billich

Zanimljivu priču o Billichima objavio je nedavno Daily Telegrafph. Naime, Charlesova (Karlova) supruga Christa Billich poznata je swingerica, a svoje pse hrani kavijarom.

Ona je u popularnom TV serijalu "The Real Housewives of Sydney" između ostaloga otkrila kako je njezin suprug u noći nakon vjenčanja spavao s jednom fotografkinjom, umjesto sa svojom mladenkom.

Njih dvoje su već dulje od tri desetljeća u žiži mnoštva skandala tamošnjeg ''besposlenog'' sloja društva.

Christa je tipičan primjer žene bogatog čovjeka koja ''ne zna šta bi od para'. Tri njezine čivave (chihuahua) voze se u dječjim kolicima, specijalno pregrađenim za pse, a vozač koji se zove Jason uvijek je na usluzi.

Pseća trojka hrani se kavijarom serviranim u dizajniranim Versace šalicama, a kad se ona nalazi u umjetničkoj galeriji na Rocksu, o štencima brine dadilja Leoni.

S ponosom kaže kako je čivava koja se zove Charlie pravi gurman.

"Charlie je gurman u obitelji, kavijar je jedina hrana koju voli", rekla je gospođa Billich.

"Ako bih se ponovno rodila, ja bih bila jedan od njezinih pasa", kaže njezina prijateljica, kozmetičarka Matty Samaei u epizodi serije.

Karlo Bilić pak kaže da on, kao umjetnik, nema vremena ni interesa voditi računa o materijalnoj strani života.

"Shvatio sam u zrelim godinama da se zapravo ne moraš natjecati za veće pobjede. Budi skroman i uživaj u onome što imaš. Ne želim uopće imati posla s novcem, žena to vodi. Ne znam koliko sam vrijedan, ali znam da u slikama danas vrijedim oko 20-ak milijuna što se nalaze u mome inventaru. Imam cijeli ciklus velikih slika koje sam izlagao u UN-u, u New Yorku. Zvali su me da izlažem, bilo je veliko iznenađenje da su izložene provokativne slike jer su bile političke naravi, a oni imaju pravilo da ne žele takve slike. Bilo je slika o očaju Bleiburga. To je bilo prije desetak godina. Imao sam dva puta izložbu u UN-u".

Kopirati
Drag cursor here to close