Filmska smotra

U Sarajevu započinje 20. SFF

Kultura / Film TV | 15. 08. 2014. u 06:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gala projekcijom filmskog omnibusa "Mostovi Sarajeva" s redateljskim potpisom trinaest autora u Narodnom pozorištu, te projekcijama filmova "Pasja ljubav" u Ljetnom kinu HT Eronet i "O konjima i ljudima" u kinu Meeting point večeras će biti dignuta zavjesa 20. izdanja najveće regionalne filmske smotre - Sarajevo Film Festivala (SFF).

U narednih devet dana poklonici sedme umjetnosti uživat će u oko 250 filmova iz 60 zemalja svijeta koje u svom programu ove godine na 20. rođendan nudi publici Sarajevo Film Festival, a okupit će i vrhunske poznavatelje filma, glumce, režisere, scenariste i druge ljubitelje ove umjetnosti.

Film "Mostovi Sarajeva" otvara Natjecateljski program igranog filma SFF-a. To je samo jedno od 13 ostvarenja koja će biti prikazana u okviru ovog festivalskog programa. Veliki broj filmova ovaj se put bavi temama identiteta i pripadanja, te sukobom između tradicionalnog i suvremenog.

Sve pripreme za ovogodišnji 20. Sarajevo Film Festival (SFF) koje su trajale godinu i više uspješno su završene, ekipa je na svojim pozicijama i lokacijama, te smo logistički već spremni za otvaranje Festivala - istaknuo je za Agenciju Fena direktor SFF-a Mirsad Purivatra. On ističe da je u toku već i prodaja karata, dok je interes u okviru očekivanog. Podvlači da su već sada gotovo isti rezultati koje je u tom segmentu SFF imao i prethodne godine, zabilježene kao jedne od rekordnih godina kada je riječ o broju prodatih karata.

Od toga, devet filmova je u konkurenciji koji se natječu za nagrade Srce Sarajeva, dvije su gala projekcije te dva omnibusa izvan konkurencije. Također, u okviru ovog programa bit će zabilježene tri svjetske premijere, jedna internacionalna, te pet regionalnih. Festival će trajati do 23. kolovoza, a službeno će biti zatvoren dodjelom nagrada.

Kopirati
Drag cursor here to close