RS

U Republici Srpskoj 550 djece bez roditeljskog staranja

Lifestyle / Flash | 10. 10. 2015. u 09:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj je tijekom prošle godine bilo 550 djece bez roditeljskog staranja. Po podacima kojima raspolaže entitetsko Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, 170 djece je bez oba roditelja, 180 je napušteno od strane roditelja, 20 mališana je čijim roditeljima je oduzeto roditeljsko pravo i 180 djece čiji su roditelji spriječeni da vrše roditeljske dužnosti.

U Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević“ u Banjoj Luci, koji ima kapacitet do 130 mjesta, na kraju prošle godine bilo je smješteno oko 85 djece.

Osim ustanova za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja, u RS postoje ustanove za smještaj djece i omladine sa smetnjama u razvoju, u kojima su često smještena i djeca bez roditeljskog staranja, a koja imaju razvojne probleme.

Iako su ove ustanove prioritetno namijenjene za smještaj odraslih s invaliditetom, u njima postoje odvojeni prostori za djecu i mlade. Domovi za osobe s invaliditetom su u Prijedoru i Višegradu. Broj djece koja borave u ovim ustanovama je promjenjiv.

Po podacima iz prosinca 2014. godine, u Prijedoru je bilo smješteno 14, a u Višegradu je bilo devetoro djece sa smetnjama u razvoju. Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju "Budućnost“ u Derventi je ustanova socijalne zaštite koja je namijenjena isključivo za zbrinjavanje djece sa senzornim poteškoćama, koja se (u skladu sa preostalim sposobnostima i stepenom invaliditeta) osposobljavaju za rad.

U ovom centru je smješteno oko 30 djece. Pored pohađanja škole, u Centru je organizirano dnevno zbrinjavanje djece s drugim vrstama oštećenja. U posljednje četiri godine (2011;2014.), u RS je, prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, zasnovano 88 usvojenja, u kome su usvojitelji domaći državljani i 12 usvojenja s međunarodnim elementom.

Na godišnjem nivou posmatrano, ovi podaci pokazuju da se u prosjeku godišnje u RS zasnuje 20 domaćih i tri usvojenja s međunarodnim elementom. Smještaj djece u hraniteljske obitelji u posljednje vrijeme doživljava svoj uspon. Prema podacima iz 2013., kojima raspolaže Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, na području RS postoji oko 284 hraniteljskih obitelji, koje su dobile taj status u skladu sa zakonskim procedurama.

Najveći broj tih obitelji nalazi se na području gradova Banja Luka i Bijeljina i općine Gradiška. Najveći broj aktualnih i potencijalnih hraniteljskih obitelji je pretežno srednjeg socioekonomskog statusa, koji je u posljednje vrijeme sve više pod pritiskom negativnih socijalnih i ekonomskih kretanja u društvu.

Stoga, takvo stanje podrazumijeva definiranje jasnih i konzistentnih procedura i promotivnih aktivnosti kako bi se osigurao kvalitetan izbor hraniteljskih obitelji. Socijalnu zaštitu djeci bez roditeljskog staranja u centrima za socijalni rad pružaju kadrovi različitih profila, čiji je cilj sagledavanje potreba djece s različitih aspekata.

Međutim, starosna struktura stručnih radnika nije zadovoljavajuća, jer je 75 posto zaposlenih starije od 50 godina. Iako se posljednjih godina stanje popravilo, i dalje je vidljivo da centri za socijalni rad nemaju dovoljan broj zaposlenih stručnih radnika, navodi se u Prijedlogu strategije unapređenja socijalne zaštite djece bez roditeljskog staranja za period 2015. - 2020. godine, koju će na sjednici 20. listopada razmatrati zastupnici Narodne skupštine RS.

Kopirati
Drag cursor here to close