Zabava za sve

U pripremi 15. festival uličnih svirača

Lifestyle / Flash | 10. 07. 2015. u 14:00 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveće inozemne zvijezde ovogodišnjeg, jubilarnog, 15. po redu Festivala uličnih svirača bit će američki majstori swinga – kalifornijski sastav 'Phat Cat Swinger'! Pored njih nastupit će i osmočlana diksilend atrakcija 'Belgrade Dixieland Orchestra', gypsy jazz trio 'Nylon Club' iz Banja Luke, 'INTU' iz Pečuja, 'InSession' iz Maribora i mnogi drugi.

U okviru svečanog otvaranja 3. rujna, u centru Novog Sada, publika će imati priliku da prisustvuje pravom sound clash nastupu dva kultna regionalna glazbena sastava, a o detaljima ovog spektakla organizatori će javnost uskoro obavijestiti! To naravno nije sve – nove najave izvođača, umjetnika, ali i iznenađenja slijede uskoro. Ulaz na Festival uličnih svirača je, u skladu sa prirodom njegovog programa, besplatan.

Specifičnosti ovogodišnjeg Festivala, na koje su posebno ponosni, jesu i vizualni identitet koji za osnovu ima fotografije i video makete pješačke zone Novog Sada, koju su 5 godina pravili studenti Departmana za Arhitekturu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, natječaj za ovogodišnje izvođače i njegov žiri čiji dio su bili i građani Novog Sada, kao i to što je organizator Festivala Umjetnička asocijacija 'Inbox' u suradnji sa predstavnicima Grada Novog Sada pokrenula inicijativu za reguliranje uličnog nastupanja u ovom gradu.

Prošle godine, tijekom tri rujanska dana, Festival uličnih svirača pratilo je više od 70.000 ljudi, a film redatelja Nemanje Babića 'Ulični svirači', o prošlogodišnjem Festivalu možete pogledati ovdje.

Po običaju koji u kontinuitetu traje od 2001. godine, Novosađane i njihove goste krajem ljeta obraduje Festival uličnih svirača, koji na ulice grada dovodi ulične svirače i izvođače i najraznovrsnije umjetnike sa internacionale scene.

Na ovom, prema anketama 'najvoljenijem festivalu' u Novom Sadu, proteklih godina su nastupila najzvučnija imena ulične scene sa pet kontinenata, kao Harlem Gospel Choir, Malabar, Leo Bassi, Playing for Change, Hayseed Dixie, Ramon Kelvink Jr, Baengditos, Helix, Voala, The Von Trolley Quartet, Perpetuum Jazzile, Etoiles De Essaouira, Cosmic Sausages i mnogi drugi.

Uspješan od samog početka, Festival uličnih svirača je 2012. godine dobio do sada najveće moguće međunarodno priznanje – pobjedom na natječaju Europske komisije 'Europski kulturni festivali', ova manifestacija je dobila status europskog festivala, kao prva i jedina u Srbiji, za sada.

Danas, glavni grad Vojvodine stoji na mapi redovnih godišnjih skupova ulične umjetnosti, a posjećuju ga svi najpoznatiji ulični svirači svijeta, koji nastupaju i na drugim prestižnim festivalima Europe i šire.

Ove godine, u Umjetničkoj asocijaciji 'Inbox' u Novom Sadu organizira se 15. jubilarni Festival uličnih svirača, te će organizatori pokušati da ga učine boljim i ljepšim nego ikada ranije i pozivaju vas da im se pridružite u Novom Sadu prvog vikenda u rujnu.

Kopirati
Drag cursor here to close