Planinari

U planinarskom domu na Rosinju: Druženje i zabava uz "specijalitete" izvađene iz ruksaka

Lifestyle / Flash | 10. 11. 2014. u 11:08 Tekst i foto: Bisera Džidić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Planinarski dom "Rosinj" na 1.680 metara nadmorske visine u podnožju istoimenog vrha bio je proteklog vikenda polazište za 17 planinara koji su se popeli tri vrha na planini Vranica iznad 2.000 metara nadmorske visine. Da je odlazak na planinu pravi izbor tijekom vikenda potvrdio je i sinoćnji povratak u Sarajevo u već uobičajeni smog.

Sarajevski planinari su se u organizaciji Planinarskog društva "Energoinvest" s vodičima Hasnom Smječanin, Sanjom Korać i Ismirom Smječanin u subotu popeli najprije na vrh Rosinj na 2.059 metara nadmorske visine odakle su nakon kratke pauze i praćeni maglom krenuli na Nadkrstac koji je s 2.112 metara nadmorske visine najviši vrh Vranice. Nakon kratkog zadržavanja na vrhu preostao je i treći vrh - Krstac, čija nadmorska visina je 2.069 metara i s kojeg se pruža izvanredan pogled na Prokoško jezero, u kojem u subotu zbog magle koja je planinare pratila tijekom cijele rute, nisu mogli uživati.

Zadovoljstvo zbog cjelodnevnog pješačenja i uspona na tri vrha Vranice, usprkos magli, nije bilo umanjeno, jer planinari znaju uživati u svim vremenskim uvjetima.

Po povratku u izuzetno udoban dom na Rosinju i gostoljubive domaćine iz Planinarskog društva "Goran" iz Gornjeg Vakufa, večernja sjedeljka kojoj su se pridružili prijatelji "Energoinvestovaca" - planinari iz Bugojna i Travnika uz pjesmu praćenu svirkom dviju gitara, basprima i harmonike bila je najljepši završetak subotnjeg pješačenja na Vranici. Do dugo u noć je trajalo druženje i zabava uz "specijalitete" izvađene iz ruksaka. Neki su povremeno ispred doma uživali u prekrasnom pogledu na zvjezdano nebo kakvo se samo na planinama može vidjeti.

Sudionici pohoda, većina njih iskusni planinari koji su boravili u mnogim domovima, iskazali su brojne pohvale za smještaj u planinarskom domu "Rosinj".

''Gradnja doma počela je 1997. godine i brojnim dobrovoljnim akcijama, volonterskim radom i donacijama uspjeli smo ga izgraditi i od 2000. godine je u funkciji za boravak ljubiteljima prirode, a kapacitet noćenja u domu je za 50 osoba'' kaže predsjednik PD "Goran" iz Gornjeg Vakufa Ekrem Polić, koji je tijekom subotnjeg večernjeg druženja zabavljao planinare svirajući na basprimu, a nedjeljno prijepodne iskoristio je za sadnju četinara oko doma.

Sunčano jutro i nebesko plavetnilo na Rosinju obradovalo je sarajevske planinare jer je najavilo da će planirana kružna tura od doma do vrha Rosinja, a onda pravcem Vrela - Korita do doma na Rosinju biti uživanje u koloritu jesenjih boja šume, hodanju i branju brusnica.

Boravak na Rosinju završen je u nedjelju u predvečernjim satima. U povratku preko Prozora i Jablanice, vozeći se od Bradine prema Sarajevu uslijedilo je oduševljenje tijekom vožnje kroz novoizgrađene tunele koji su bili, kako su u šali i duhovito većina planinara primijetili bili posebna "značajka" na kraju pohoda.

"Pređosmo tri najviša vrha na Vranici, tri kantona i toliko tunela", šaljivo reče na kraju putovanja jedan od planinara. Njegova opaska propraćena je aplauzom i općim oduševljenjem u autobusu, a vodičima i PD "Energoinvest" sudionici su uputili pohvale za organizaciju ovog pohoda uz prijedloge za neke nove rute na Vranici s Prokoškog jezera. Jer Vranica važi za izuzetno atraktivnu planinu bogatu pašnjacima i vodama. Ona je razvođe rijeke Vrbasa i Bosne, na njoj se nalazi Prokoško jezero, brojni vodopadi, izvori, pećine i jame.

Odlazak u prirodu je pravi izbor tijekom vikenda u bilo koje doba godine. Posebno čist planinski zrak u vrijeme kad u gradskim kotlinama dominiraju magla i smog zasigurno su najbolji recept za zdravlje u ovo doba godine.

Kopirati
Drag cursor here to close