Aukcija

U New Yorku na aukciji izložen posljednji sačuvani jelovnik sa Titanika

Lifestyle / Flash | 31. 08. 2015. u 10:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na jelovniku i spisku jela na poleđini je potpisan i Isaac Gerald Frauenthal, također putnik iz prve klase koji se uspio spasiti. Vjeruje se kako su dvojica prijatelja zajedno ručala na palubi tog sudbonosnog dana, 15. travnja 1912. godine

Vrijednost posljednjeg jelovnika sa najvećeg prekooceanskog broda koji je potonuo prije više od 100 godina, Titanika, procjenjuje se između 50.000 i 60.000 američkih dolara. Primjerak tog menija sačuvao je jedan od preživjelih putnika, a on će uskoro biti ponuđen na aukciji u New Yorku, javlja agencija Anadolija.

Aukcija je dio obilježavanja 30. godišnjice od kako je olupina Titanika pronađena na dnu Atlantskog oceana.

Primjerak jelovnika koji će biti izložen na aukciji prati zanimljiva priča. Naime, Abraham Lincoln Salomon bio je jedan od putnika smještenih u prvoj klasi na palubi. Salomon je jedan od prvih putnika koji se ukrcao na čamac za spašavanje nakon što je podmitio nekoliko članova posade da ga spase prije ostalih kada je brod početo tonuti.

Na jelovniku popisu jela na poleđini je potpisan i Isaac Gerald Frauenthal, također putnik iz prve klase koji se uspio spasiti. Vjeruje se kako su dvojica prijatelja zajedno ručala na palubi tog sudbonosnog dana, 15. travnja 1912. godine.

Jedan od najzanimljivijih predmeta sa aukcija o Titaniku ikad je pismo koje je napisala Duff Gordon, jedna od spašenih putnica broda. U pismu je iznijela svoje frustracije te napade medija nakon što je poslije potonuća Titanika pristigla u Englesku. Pismo je prodano u Bostonu ove godine za skoro 12.000 američkih dolara.

Titanik se smatra najluksuznijim brodom svog vremena koji je na putovanje od Engleske prema New Yorku poveo skoro 2.224 putnika. Iako su originalni spiskovi putnika nestali na dnu Atlantika, procjenjuje se da je u nezapamćenoj tragediji stradalo 1.517 osoba dok je 710 spašeno.

Kopirati
Drag cursor here to close