HPD Prenj-1933 Mostar

U Mostaru promocija jedinstvene planinarske i turističke karte Prenja

Lifestyle / Flash | 08. 01. 2015. u 13:27 Z.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U jesen ove godine po prvi put svjetlo dana ugledala je jedinstvena planinarska i turistička karta Prenja. Autor karte je Zehrudin Isaković, a kartografiju izradio je Bakir Sujoldžić. Izdavač karte je KPZ ''Planet'' Sarajevo.

Da je riječ o doista jedinstvenoj karti, uvodno istaknimo da je u izradi karte utrošeno dvije godine rada u koje je uključen i terenski obilazak planinarskih puteva koji se sada koriste za pristup na vrhove Prenja. Karta je napravljena po uzoru na karte kakve danas koriste planinari i turisti u alpskim zemljama. Karta ima reljefnu sjenčanu podlogu koloriranu hipsometrijskom skalom visina, a koja ima preciznost topografskih karata. Ekvidistancija izohipsa je 10 metara, dodatno detaljizirana signaturama stijenja, grebena, dolova, vrtača, vrhova i svih ostalih terenskih detalja.

HPD Prenj-1933 Mostar organizira promociju planinarsko-turističke karte Prenja koja će se održati u prostorijama Hercegovačke gorske službe spašavanja Dubrovačka 6a, Mostaru, u srijedu 14.siječnja 2015. god. u 20 sati. U sklopu promocije bit će prikazan dokumetarni film"Prenj" iz serijala "Vrhovi Balkana" u produkciji Aljazeera Balkan.

Za kartu je izabran kadar koji obuhvaća područje cijelog masiva Prenja počev od Konjica i Jablanice na sjeveru do mostarskog Bijelog polja i Hanskog polja na jugu, Boračkog jezera na istoku do kanjona rijeke Neretve na zapadu. Ukupna površina naznačenog područja iznosi 676 km².

Snalaženje i navigacija na karti dodatno su olakšani budući da je osim Gauss-Krügerove pravougaone koordinatne mreže koja je prikazana crnom bojom (2 x 2 km) ucrtana i geografska mreža za navigaciju pomoću GPS-a (WGS 84 5 x 5') prikazana crvenom bojom. Pored ovoga su date i postavke datuma za GPS prijemnike, te koordinate 14 najviših vrhova Prenja: Borašnica, Cetina, Has (Veliki Prenj), Herać, Lupoglav, Osobac, Otiš, Ovča, Sivadija, Taraš, Vidina Kapa, Velika Kapa, Zelena glava i Zubci. Od navedenih vrhova njih osam je preko 2000 metara nadmorske visine.

Na topografskoj karti su ucrtani svi markirani planinarski putevi i nekoliko nemarkiranih (lovačke i pastirske staze) koje planinari i ostali ljubitelji prirode koriste za pristup do planinarskih domova, kuća, skloništa i uspon na vrhove. U legendi karte dani su važni topografski simboli vrhova, planinarskih objekata, izvora pitke vode, čatrnja, potoka, pećina, cestovnih i željezničkih komunikacija, biciklističke staze, markirane i nemarkirane planinarske staze. Značenje simbola i drugih podataka u legendi su dvojezični na bosanskom i engleskom jeziku.

Planinarski putevi ucrtani na karti polaze iz 3 pravca s 12 točaka:

Pravac br. 1 – Konjic

- Iz Bijele preko Rakovog laza i Skoka;

- Iz Bijele preko Rapta i Tisovice;

- Iz Idbra preko Bukovog laza i Tisovice;

- Iz Boraka preko Boračke drage i Crnog polja.

Pravac br. 2 – Jablanica

- Iz Glogošnice preko Gvozdina i Među-prenjova;

- Iz Glogošnice preko Tretišta i Uborka;

- Iz Glogošnice preko Prijeslopa i Glogova.

Pravac br. – 3 Mostar

- Iz Bijele preko Grabovčića i Barnog dola;

- Iz Bijele preko Ražnji i Glogova;

- Iz Ravni preko Ledenice i Velike Babe;

- Iz Podgorana preko Rošce planine i Jezera;

- Iz Rujišta preko Vilinog klanca i Bijele vode.

Zahvaljujući pedantnom autoru i marljivom kartografu na karti su osim planinarskih puteva i staza ucrtani mnoge makadamske ceste i šumski putevi koji iz dolina u podnožju planine vode visoko u vršnu zonu prenjskog masiva.

Ovi putevi izgrađeni su u vojno strategijske svrhe i za eksploataciju šume. Važno je ovdje navesti neke od dionica makadamskih cesti koje se danas koriste za pristup (terenskim vozilom) do polaznih točaka markiranih planinarskih puteva i staza:

- Iz konjičke Bijele na Rapte i Tisovicu;

- Iz Boraka na Crno polje;

- Iz Boraka na Borašnicu;

- Iz Glogošnice na Gvozdine;

- Iz mostarske Bijele na Glogovo;

- Iz Podgorana na Rošce planinu;

- Iz Rujišta na Boračko jezero.

Na poleđini karte dan je geografski položaj planine Prenj, geologija i hidrologija, vegetacijski pokrivač, fauna i flora, te klimatske odlike. Prikazani su svi planinarski objekati osposobljeni za smještaj i noćenje na Jezercu, Vrutku, Među-prenjovima, Donjim Poljicama, Bijelim vodama, Crnim kosama, Rapte, Pištetu i Vidrinim grudama.

Uz fotografije navedenih objekata dati su i podaci o nadmorskoj visini na kojima se nalaze, smjeru pravca dolaska i potrebno vrijeme hoda do njih, smješatajni kapacitet – broj osoba, upraviteljom objekta, ime i broj telefona kontakt osobe za rezervaciju smještaja.

Uz mnoštvo podataka dat je i popis pješačkih puteva sa potrebnim vremenom hoda te pravac pristupa, kilometražom automobilskih puteva iz pravca Konjica, Jablanice i Mostara.

Na kraju dano je i jedno važno upozorenje na rizična područja od mina s obzirom da se na području Prenja u proteklom ratu vodile ratne operacije u kojima su se koristila minska i eksplozivno ubojita sredstva.

Uvjeren sam da će ovi dragocjeni podaci posjetiteljima Prenja biti od velike koristi za sigurno kretanje planinom i upoznavanje njenih najljepših predjela. Tekst je dvojezični bosansko – engleski jezik i ilustriran sa lijepim i motivirajućim fotografijama.

Planinarski putevi i staze prikazani na karti su provjereni od strane autora i za ovu priliku dopunjeni sa najnovijim podacima o stanju njihove prohodnosti i uređenosti (markacije, putokazi, pl. domovi i skloništa). Autor je dugi niz godina planinario širokim prostranstvima Prenja i svoje doživljaje i iskustva na ovoj planini literano obradio i objavio u nekadašnjem poznatom planinarskom časopisu ''Naše planine''.

Njegovo izvanredno poznavanje terena kojima vode ovi putevi se nadopunjuje i time što se bavi i alpinizmom (registrirani alpinista) i tako upoznao i onu rekli bi ''vertikalnu stranu'' uspona na mnogobrojne vrhove u ljetnim i zimskim uvjetima što upotpunjuje njegovo kompletno i kompetentno poznavanje Prenja.

Karta ima za cilj da ovu impozantnu planinu približi običnim ljudima, turistima i turističkim djelatnicima, planinarima i drugim ljubiteljima netaknute prirode. Svojim sadržajem karta će obogatiti planinarsku publicistiku i doprinijeti razvoju planinskog turizma u Bosni i Hercegovini.

Ovo se posebno odnosi na Hercegovačko-neretvansku županiju i općine Konjic, Jablanica i Mostar na čijem se području prostire Prenj planina.

Kopirati
Drag cursor here to close