Za 12 korisnika

U Mostaru otvorena ''Kuća na pola puta'' za mlade bez roditelja

Lifestyle / Flash | 30. 10. 2014. u 13:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Vrapčićima kod Mostara danas je otvoren stambeni objekt pod nazivom "Kuća na pola puta", u kojemu će biti smješteno 12 korisnika, mladih bez roditeljskog staranja.

Objekt će na godinu i pol dana koristiti mladi koji su napustili domove za djecu bez roditeljskog staranja iz Banje Luke, Mostara, Zenice i Dječjeg sela "Selo mira Turija“ iz Lukavca.

"Kuća na pola puta" privremenog je karaktera, osmišljena da na određeno razdoblje pruži utočište mladima koji su nakon navršenih 18 godina morali napustiti domove, a pored samog smještaja, pruža korisnicima i niz drugih sadržaja kao što su educiranje i radne terapije, a sve kako bi stekli određena znanja i krenuli u osamostaljenje.

Kuća je izgrađena u sklopu "Projekta za poboljšanje uvjeta života mladih punoljetnika koji izlaze iz dječjih domova u BiH", vrijednog 1.443.000 eura, a koji je pokrenuo Grad Mostar u suradnji s nevladinom organizacijom "Luciano Lama" iz Italije, Centrom za socijalni rad Mostar i Dječjim domom Mostar, uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih poslova Italije.

Svečanim presijecanjem vrpce objekt su otvorili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, veleposlanik Italije u BiH Ruggero Corrias i predsjednik organizacije "Luciano Lame" Guiseppe Castellano.

Gradonačelnik Bešlić zahvalio je svima koji su sudjelovali u realiziranju projekta, kazavši kako je siguran da će ovaj projekt omogućiti korisnicima da budu osposobljeni za daljnji životni put.

''Projekt će im olakšati pronalaženje zaposlenja koje će im osigurati samoodržanje, odnosno samofinanciranje. Projekt je od iznimne važnosti za Grad Mostar, ali i za cijelu BiH jer ova će problematika, koja nije obuhvaćena zakonskom legislativom, iziskivati dodatni rad i uređenje unutar BiH'', kazao je Bešlić na konferenciji za novinare upriličenoj nakon otvaranja objekta.

Po riječima talijanskog veleposlanika Corriasa, prijateljski odnos između dvije zemlje obično se mjeri političkim ili ekonomskim odnosima, ali, kako je kazao, solidarnost je jedna od važnih stvari kroz koje se vidi to prijateljstvo.

''Otvaranjem ove kuće smatram da je ugrađena jedna cigla u ovaj objekt solidarnosti između Italije i Bosne i Hercegovine, solidarnosti koja oduvijek ujedinjuje naš dvije zemlje'', kazao je veleposlanik Corrias.

Jedan od korisnika kuće, Haris Halilović (19), koji je živio u Dječjem domu Mostar, kazao je u izjavi novinarima kako mu je izuzetno drago zbog otvaranja ovoga objekta.

''Mi ćemo ovdje živjeti godinu i pol dana dok se ne snađemo za daljnju budućnost. Ovo mi puno znači, imat ću krov nad glavom i nadam se da će mi se i život promijeniti na neki način'', kazao je Halilović, koji će, kako je kazao, tijekom boravka u ovoj kući raditi kao konobar te pomagati i u drugim poslovima.

Kopirati
Drag cursor here to close