Yunus Emre

U Mostaru održana konferencija o tvorcu himne Republike Turske

Lifestyle / Flash | 25. 12. 2015. u 19:25 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak je u zajedničkoj organizaciji veleposlanstva Republike Turske, Yunus Emre Enstitüsü - Turskog kulturnog centra Mostar, Turskog kulturnog centra Sarajevo i Ureda za kulturu u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru održana je konferencija pod nazivom 'Mehmet Âkif Ersoy i Bosna i Hercegovina'.

Program je kraćim govorom otvorio direktor Yunus Emre Enstitüsü – Turskog kulturnog centra Mostar, Yunus Dilber. On je u izjavi za medije rekao kako je Ersoy bio veoma značajan za Tursku, istaknuvši kako je on tvorac himne turskog naroda.

Na konferenciji je govorio dr. Necmettin Turinay koji je istaknuo kako je turski pisac i pjesnik Mehmet Akif Ersoy imao značajan utjecaj u Turskoj, ali i u islamskom svijetu.

Konferenciju u Mostaru je pratio veliki broj ličnosti iz javnog i kulturnog života Mostara kao i veliki broj studenata. Nakon predavanja upriličen je koktel.

Inače, Mehmet Akif Ersoy je rođen u Istanbulu 1873. godine. Tijekom cijelog obrazovanja najviše se interesirao za sate stranih jezika. Naučio je francuski i perzijski jezik, a od oca je uzimao sate arapskog jezika.

U veljači 1921. godine je napisao Marš neovisnosti. 12. ožujka iste godine parlament Marš prihvata kao nacionalnu himnu. Nakon što se razbolio, išao je u Egipat i Liban, da bi se pred smrt vratio u rodni Istanbul gdje je umro 27.12.1936. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close