OKC Abrašević

U Mostaru od 22. rujna tjedan njemačkog filma

Kultura / Film TV | 20. 09. 2014. u 09:07 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Goethe-Institut i ove godine predstavlja u okviru Njemačkog filmskog tjedna odabrane filmove iz modernih njemačkih kina u mnogobrojnim gradovima Bosne i Hercegovine.

U Mostaru projekcije će se održati u OKC 'Abrašević', te počinju ovaj ponedjeljak 22. rujna od 19 sati. Sve ljubitelje sedme umjetnosti očekuje raznovrstan program sa pet filmova koji su nositelji nagrada: 'Oh Boy' u režiji Jan Ole Gerstera.

Niko Fischer živi dan za danom. Prekinuo je studij prava. Luta Berlinom. Jednog dana sve se mijenja: Otac ga prestaje financirati, sa djevojkom više ne funkcionira, jedan psiholog mu oduzima vozačku dozvolu, susjed mu priča o svojim jadima, poznanica s kojom je davno išao u školu mu dosađuje, a u kafiću mu starac prepričava svoje traumatično iskustvo iz djetinjstva.

Film govori o turbulentna 24 sata u životu jednog mladog čovjeka, na čijem kraju ništa više neće biti kao nekad.

'Barbara' u režiji Christian Petzolda. Devet godina prije pada zida: Doktorica Barbara iz Berlina, nakon uhićenja zbog podnošenja zahtjeva za iseljenje iz DDR-a, biva u ljeto 1980., po kazni premještena u provincijsku bolnicu. Dok njen momak iz zapadnog dijela priprema bijeg preko Baltičkog mora, Barbara radi pod nadzorom i kontrolom na odjelu dječje kirurgije.

Čini se da njen novi šef surađuje sa Službom za državnu sigurnost ili bar toliko koliko je potrebno da podrži Barbarin angažman za mladu autsajdericu Stelu. Da li je on zaljubljen u svoju kolegicu? Na dan bijega, Barbara donosi uvjetno iznenađujuću odluku.

'Zaustavljen na putu' u režiji Andreasa Dresena. Frank i Simone su ispunili svoj san i žive sa svojih dvoje djece u kućici na kraju grada. Žive sretno sve do dana kada Franku otkriju tumor na mozgu koji se ne može operirati, te se obitelj odjednom suočava sa smrću.

'Šta ostaje' u režiji Hans-Christiana Schmida. Jedna naizgled zdrava obiteljska idila, produženi ljenti vikend - i nakon toga ništa više neće biti kao što je nekad bilo. Günter i Gitte žive u luksuznoj kući u prirodi i raduju se dolasku sina Marka, koji iz Berlina također dovodi unuka Zowie. Sve izgleda uredu do trenutka kada Gitte koja godinama pati od depresije, prestane da uzima lijekove i kada fasada ove naizgled sretne obitelji počinje da se ruši.

I za kraj 'Ovo nije Kalifornija' u režiji Martena Persiela. "DDR nije tako zamišljena - ulica nije tu zbog igre", protivi se funkcioner. 'Ovo nije Kalifornija' je moderno ispričan dokumentarac koji nas vodi kroz znatiželjni svijet skejtera iz DDR-a '80-ih godina. Zahvaljujući jedinstvenim Super8 - filmskim otkrićima i originalnim scenama o skejterima - scena u istočnom dijelu, izmišljeni dokumentarac dozvoljava jedan pogled na DDR kakav nikada do sada nismo vidjeli.Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close