Konferencija

U Mostar, Stolac i Sarajevo dolaze mladi iz regije: Razgovor o budućnosti BiH

Lifestyle / Flash | 20. 07. 2017. u 11:11 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četrdeset srednjoškolaca i studenata iz cijelog svijeta i ove će godine u Stocu sudjelovati u radu Međunarodne ljetne škole 'Mladi i naslijeđe', u organizaciji Međunarodnog foruma 'Bosna'.

Na konferenciji za novinare predsjednik Međunarodnog foruma Bosna Rusmir Mahmutćehajić kazao je kako je prije 12 godina, kada je održana prva Međunarodna ljetna škola u Stocu, ideja bila da se kroz nju preispita budućnost Bosne i Hercegovine.

"Dovedeni smo u situaciju da naše različitosti, koje su izvorno lijepe, plemenite, budu ideološki zloupotrebljavane. Društva kojima pripadamo iznutra su razdijeljena i dovedena na granicu krvavih sukoba. Nitko to pitanje neće razriješiti, ako ga ne razriješimo mi sami", poručio je Mahmutćehajić.

Istaknuo je kako svi stanovnici Bosne i Hercegovine, bez obzira na individualnu i kolektivnu pripadnost, imaju odgovornost za bolju budućnost društva i države u kojoj živimo, kao i budućnost cijelog svijeta. Otvaranje Međunarodne ljetne škole 'Mladi i naslijeđe' planirano je 27. srpnja, a trajat će do 8. kolovoza.

Mladi će kroz niz obrazovnih, radnih i rekreacijskih aktivnosti valorizirati kulturno i prirodno naslijeđe Stoca i Bosne i Hercegovine. Pored Stoca, sudionici Ljetne škole posjetit će Sarajevo i Mostar. Međunarodni forum 'Bosna', pored Međunarodne ljetne škole, organizira i Dvanaestu međunarodnu konferenciju 'Jedinstvo i razlike u Europi'.

Po riječima direktorice Međunarodne konferencije Nermine Jusić, ovogodišnje izdanje tog znanstvenog skupa održat će se od 30. srpnja do 1. kolovoza u Mostaru, a tema Konferencije je 'Migracije i kriza europskog identiteta'.

"Program Konferencije podijeljen je u tri znanstven područja: religija, identitet i društvo; migracije i kriza europskog identiteta; europski unutarnji i vanjski drugi. Pored stručnih rasprava na te teme, održat će se i javna predavanja na koja su pozvani svi građani Mostara i šire", dodala je Jusić.

Prvoga dana Fikret Čaušević održat će predavanje na temu 'Globalni financijski tokovi i ekonomske promjene u posljednjih 25 godina s osvrtom na bosansku ekonomiju', dok je predavanje sveučilišne profesorice Azre Hromadžić 'Dovoljna pluralnost – živjeti demokraciju u postdejtonskoj bh. državi' predviđeno za 31. srpnja.

U okviru Međunarodne konferencije 'Jedinstvo i razlike u Europi' bit će predstavljena i tri nova književna naslova: 'Temeljna pitanja suvremena filozofije', Mile Babića, 'Hvalske ljestve: U znanju i voljenju', Rusmira Mahmutćehajića i 76. broj časopisa Foruma 'Bosna: Sarajevo i svijet'.

Kopirati
Drag cursor here to close