Iseljavanje i bijela kuga

U Kupresu sve manje učenika, ali i stanovnika

Lifestyle / Flash | 26. 03. 2015. u 09:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjesto da se 20 godina iza rata broj povratnika i stanovnika općenito povećava, a time i broj učenika, u Kupresu je obrnuto, piše Dnevni avaz. Svakim danom sve je manje učenika u školama, ali i čitavih kupreških obitelji.

''Odlaze čitave obitelji, sada sve više i hrvatske, premda HDZ BiH sve ove godine ima skoro apsolutnu vlast. Sve se manje kupreških dimnjaka dimi i sve je više spuštenih roleti na prozorima. Za mlade definitivno ovdje nema šanse izuzev za dio privilegiranih. Donekle još opstaju farmeri i šumarije jer ima i polja i šume, ostalo je pred kolapsom'', upozorava vijećnik SBiH u OV Kupres Safet Pilić, koji se u nedostatku posla odlučio zatvoriti i vlastitu Auto-školu, te uzeti minimalnu miroinu koju donekle podeblja izdavanjem apartmana u sezoni skijanja.

O ovom negativnom trendu Avazu je govorio i direktor Osnovne škole u Kupresu Marko Tovilo.

''Iza rata smo startali s 250 učenika, danas ih je oko 350 što je za 100 manje nego 2010. godine, a o predratnom broju da i ne govorimo. Pedesetak nam učenika sa sela dovoze roditelji kojima općina sufinancira prijevoz. Povratak je, na žalost, stao a sve je izraženiji odlazak. U Ravnom imamo samo 6 učenika (srpske i bošnjačke nacionalnosti op.a) čija učiteljica Fikreta Fadžan putuje iz Tomislavgrada do škole i nazad. Radi se po hrvatskim planovima i programima a jedini nam je kadrovski problem matematika i fizika, a imamo nastavnika koji dolaze iz Livna i Bugojna'', kaže Tovilo, dodajući da u školi imaju 5-6 djece srpske nacionalnosti, 30-tak bošnjačke, te 4-5 sa posebnim potrebama. Od svakog razreda imaju po 2 odjeljenja s po 18-20 učenika, izuzev Ravnog gdje ih je u cijeloj školi 5-6.

Kupreška Osnovna škola ima vlastito grijanje na mazut i svojim kapacitetom grije Srednju školu i Dom zdravlja sa kojima graniči. Godišnje ih grijanje košta oko 60.000 KM što je preskupo pa razmišljaju da pređu na ekonomičniji model, što možda i uspiju, ali kako zaustaviti iseljavanje i 'bijelu kugu'to još ne znaju. Čemu grijanje ako ne bude imalo koga grijati?

Kopirati
Drag cursor here to close