Ovisnost

U Federaciji djeca mlađa od 10 godina počinju pušiti

Lifestyle / Flash | 10. 10. 2015. u 10:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodeću bolest ovisnosti u Federaciji BiH (FBiH) predstavlja pušenje, a istraživanja pokazuju da je više od trećine mladih, koji čine skoro 15 posto pušača, počelo pušiti prije navršenih 10 godina.

Stalni pušači

Gotovo polovica stanovništva FBiH su stalni pušači, od čega su 56,3 posto muškarci, pokazalo je istraživanje federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

‘’Svaki drugi muškarac i svaka treća žena u odraslom dobu u FBiH spadaju u stalne pušače’’, rekla je Aida Ramić Čatak, pomoćnik direktora za stručne poslove Zavoda za javno zdravstvo FBiH i federalni koordinator za kontrolu duhana pri Ministarstvu zdravlja.

Pušači u FBiH dnevno konzumiraju u prosjeku 16,9 cigareta, pri čemu muškaraci 18,2 i žene 14,8 cigareta. Najviše puše ispitanici iz starosne grupe od 45 - 54 godine - 17,8 cigareta dnevno, piše Večernji list.

Pasivno pušenje

Među mladima je 14,3 posto pušača, od čega su 17,6 posto su dječaci, a 11,3 djevojčice. Više od trećine omladine koja konzumira cigarete ili 36,6 posto navelo je da je sa pušenjem počelo prije 10. godine.

U FBiH zabilježena je visoka izloženost pasivnom pušenju na javnim mjestima koju je potvrdilo 85 posto školske djece i omladine.

Gotovo 75 posto vodećih uzroka smrtnosti stanovnišva u FBiH čine bolesti srca i krvnih sudova, te karcinom, koji se direktno povezuju sa pušenjem, navodi Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close