Dan narcisa

U BiH ne postoji registar oboljelih od raka

Lifestyle / Flash | 28. 03. 2015. u 15:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Fondacije "Sanela Redžepagić" danas je upriličen Dan narcisa, koji se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv raka dojke.

Radi se o humanitarnoj akciji u kojoj su volonteri te fondacije po simboličnoj cijeni prodavali narcis, cvijet koji simbolizira buđenje života i nade, a u osnovi se radi o poticanju žena da se ozbiljno bave svojim zdravljem jer su za borbu protiv te opake bolesti od izuzetnog značaja prevencija i rano otkrivanje.

Osnivač i predsjednik Fondacije Safet Redžepagić istaknuo je za Fenu značaj ranog otkrivanja te bolesti te kazao da je, uz dosta uznapredovani tretman oboljelih, postotak izlječivosti raka visok što je izuzetno ohrabrujuće.

''Podijelili smo i letke koji sadrže upute o tome što žene trebaju raditi da ne bi došlo do najgoreg, a ako uvide da nešto nije uredu idu kod liječnika. Po svim statistikama rak dojke je izlječiv ako se otkrije na vrijeme'', kazao je on.

U BiH nema jedinstveni registar broja oboljelih od raka dojke, a današnji dan iskorišten je i za apel organima vlasti u BiH da u proračunima za ovu godinu planiraju sredstva za preventivne preglede i tako pokažu da društvo bez obzira na teško ekonomsko stanje brine o zdravlju žena.

Fondacija nosi ime po bh. umjetnici Saneli Redžepagić koja je preminula u 37. godini nakon teške bolesti. Roditelji i sestra Sanele Redžepagić osnovali su 2009. godine tu fondaciju kao uspomenu na tu umjetnicu, a cilj im je da se žene u BiH pravovremeno podvrgavaju preventivnim pregledima na rak dojke, te blagovremeno i kvalitetno liječe i uspješno rehabilitiraju.

Dan narcisa je Svjetski dan borbe protiv raka dojke koji se tradicionalno obilježava posljednje subote u ožujku.

U srcu Sarajeva danas smo organizirali akciju prodavanja Narcisa, kao simobola ponovnog buenja i borbe protiv raka...

Posted by Fondacija " Sanela Redžepagić " on 28. ožujka 2015
Kopirati
Drag cursor here to close