Vlado Milaković

U BiH 50.000 patoloških ovisnika o kocki

Lifestyle / Flash | 02. 05. 2016. u 12:24 Dr.Vlado Milaković

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH je u porastu broj kockarskih ovisnika i to je pored ovisnosti o alkoholu postao problem broj dva,dok je broj ovisnika o teškim drogama u blagom padu. Računa se da u BiH ima oko 50 000 tisuća patoloških ovisnika o kocki.

Kockanje, klađenje, igranje igara na sreću su postale legalne i široko društveno prihvaćene, marketinški promovirane djelatnosti. Navedeno je točno u toliko jakoj mjeri da je mladež kao za problemsko najranjiviju društvenu skupinu,kockanje i klađenje postalo sastavnim i obveznim djelom odrastanja.

Pogubne igre na sreću

Zato je dokaz civilizacije zrelosti uzeti na sebe obavezu da mladeži i ostalima pružimo bitnu informaciju o igranju na sreću i pogubnosti istog.

''Ne smijemo dopustiti da dio mladeži koji su odlučili igrati,informaciju o klađenju i kockanju i mogućim rizicima koji od toga potječu dobiva od supkulture osoba koje se kockaju i klade. Najjednostavnija definicija svake ovisnosti je da čovjek unatoč spoznaji da mu određena aktivnost šteti,ne može prestati s tom navikom'', smatra dr.Vlado Milaković iz Zajednice milosrdni otac.

Ovisnost o kocki i klađenju ne mogu se izliječiti ako ovisnici sami sebi ne priznaju da su ovisnici i ne potraže pomoć za to adekvatne ustanove. Prema teoriji i praksi postoje nekoliko stadija kroz koje ovisnici prolaze a to su:

1.Društveno prihvatljivo kockanje
2.Ozbiljno društveno prihvatljivo kockanje
3.Problematično kockanje
4.Patološko kockanje

Individualna je stvar pojedinca u kojoj će se fazi od gore navedenih zaustaviti i koliko će pojedina faza trajati ali ulaskom u fazu problematičnog kockanja već postaješ ovisnik i put do patološkog kockanja ti je širom otvoren.

Patološko kockanje je kronična recidivirajuća bolest a karakterizira je da pojedinac nema kontrolu nad sobom,nevažno mu je dali dobiva ili gubi,uvijek ide do kraja i završava s gubitkom novaca.

Kockanje nije zabranjeno

Ovisnost o kockanju ne razlikuje se od drugih ovisnosti,razlika je u stavu društva prema određenom tipu ovisnosti. Za razliku od narkomanije koja je strogo zabranjena i alkoholizma koji je uvjetno dopušten, kockanje i klađenje je potpuno,pa čak i stimulirano od države jer ista ima znatnu novčanu korist od toga.

Kockarsko zadovoljstvo odnosno ovisnost tvori očekivanje dobitka jer dok čekaju kockarima se povećava razina endorfina i serotonina neurotransmitera u mozgu koji stvaraju osjećaj zadovoljstva. To iščekivanje povezano je s limbičkim sustavom a to je dio mozga koji kontrolira emocije i kockari u svojem kognitivnom nisu u stanju kontrolirati ponašanje.

''Psihoanalitički govoreći kompulzivni kockari imaju nesvjesnu želju gubiti, pa kockaju kako bi se riješili nesvjesne želje za doživljavanjem kazne, što je u podlozi depresije. Psihodinamski, ostvarivanje poriva za kockanjem je u vezi s potrebom za izražavanjem seksualnih i agresivnih nagona'', kaže Milaković.

Psihoanalitičke teorije ga pripisuju karakteru i sugeriraju da su patološki kockari narcistične osobnosti čije ih grandiozne i omnipotentne fantazije dovode do uvjerenja da mogu kontrolirati događaje i čak predvidjeti njihov ishod. Na skali osobnih vrijednosti materijalno im je vrlo bitno.

Skloni su prečacem dolaziti do rješenja, a nisu skloni onome što zovemo princip odgođenog zadovoljstva. Kao posljedica ove ovisnosti osoba počne lagati samu sebe, pa onda i sve oko sebe.

Žudnja za kockom – put do kamatara

''Važno je ovdje naglasiti da kockari svojim načinom života ne ugrožavaju samo sebe nego i svoju obitelj, prijatelje, radnu okolinu uništavajući ih psihički i materijalno svojim manipulativnim ponašanjem, laganjem , posuđivanjem novaca i prodajom imovine'', kaže Milaković.

Na kraju kad se ne mogu domoći novca da bi zadovoljili svoju žudnju za kockom zadužuju se kod kamatara i to je zapravo njihov kraj. Vrlo su česti suicidi u takvim slučajevima, jer je teška depresija popratna pojava te ovisnosti.

Najbolje je kod takvih slučajeva priznati samom sebi ,obitelji ili osobi od povjerenja te potražiti pomoć u za to namijenjenim institucijama.

Zajednica Milosrdni otac iz Međugorja je molitveno terapijska zajednica koja se pored prevencije bavi i liječenjem svih bolesti ovisnosti pa tako i kockarske ovisnosti.

''Kroz naš program liječenja je prošlo dosta ovisnika kocki i možemo se pohvaliti i zahvaliti dragom Bogu da zasad svi oni koji su završili program uredno žive ,rade i doprinose svojoj obitelji i društvu i sebi oslobođeni okova kockarske ovisnosti. Stručni tim ih prati i nakon izlaska iz zajednice jer moramo biti svjesni da je bolest ovisnosti o kocki kronična recidivirajuća bolest,a statistike pokazuju da samo 5 posto njih recidivira nakon 5 godina apstinencije'', rekao je Milaković.

Kopirati
Drag cursor here to close