Odušeljeni ljepotama

Turisti iz cijele Europe stižu u Stolac: Ovo je Dubrovnik bez mora

Lifestyle / Flash | 23. 10. 2016. u 07:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nedavnih nemilih događaja u Stocu, nasilja i prekida lokalnih izbora, ovo malo hercegovačko mjesto došlo je ponovno u središte zbivanja kako u BiH, tako i šire.

Sukobi koji su predmet policijskih istraga, izbori koji još uvijek čekaju odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH... još su glavna tema u Stocu, ali bez obzira na sve gradić živi. Ponajviše se to osjeća kroz turizam.

Po samom dolasku u Stolac dočekali su nas dobri i vrijedni žitelji ovoga grada, susretljivi i spremni na razgovor, a osobito turistički djelatnici s kojima smo podijelili podatke i razglednice gradića na Bregavi.


Nekropola stećaka Radimlja kod Stoca (Foto: Bljesak.info)

''Treba doći u Stolac i vidjeti bogatstvo kulture i prirode i uvjeriti se da ovo nije nikakav grad slučaj, već mjesto koje već na samom dolasku jednostavno oduševljava'', skoro u glas govore turisti s otoka Brača koje smo zatekli u Stocu dok su uživali u obilasku općine Stolac i razgledavanju brojnih ovdašnjih prirodnih i kulturno-povijesnih lokacija.

Sve veći broj turističkih autobusa i kolone turista na više lokacija u općini Stolac samo su dokaz da ovaj gradić u iščekivanju ponavljanja izbora zapravo diše punim plućima te se dosta pozornosti posvećuje turističkoj prezentaciji ovog dijela Hercegovine, piše Vecernji.ba.

Turizam je i temelj budućeg razvoja stolačke općine koja je zbog već spomenutog prekida izbora posljednjih dana bila i meta brojnih novinarskih ekipa iz cijele BiH i Hrvatske. Mnogi turisti s kojima smo razgovarali složni su u ocjeni kako Stolac ima ogromne turističke potencijale i da po tome može biti jako dobar primjer mnogim drugim sredinama.

''Zadovoljni smo ovom sezonom koja će nam sigurno otvoriti nove mogućnosti u predstojećem razdoblju. Posebno su vrijedni organizirani posjeti turista pri kraju sezone i činimo sve da naši gosti i prijatelji iz Hrvatske i drugih zemalja uživaju dok razgledavaju sve naše znamenitosti.


Panoramski pogled na Stolac i stari grad Vidoški (Foto: Bljesak.info)

Općina Stolac ima više od trideset spomenika kulturne baštine i povijesnih znamenitosti pa nam turisti govore da je ovo zapravo Dubrovnik bez mora, a još od ranije smo poznati kao “muzej na otvorenom”. Naravno da je to veliko zadovoljstvo kada svjedočimo uspjehu na polju turizma i kada se ne uspijeva od ovog grada ponovno praviti neki grad slučaj'', kaže Ante Vujnović, ravnatelj Javne ustanove “Radimlja” Stolac, dok s kolegicom Majom Lopin prima turiste na svjetski poznatoj nekropoli stećaka Radimlja.

Za posjeta općini Stolac turisti s otoka Brača, s početka naše priče, obišli su stari Vidoški grad i stolačku tvrđavu, nekropole na Radimlji i Boljunima, stari grad Daorson… a nakon mise primio ih je i o ovom kraju govorio stolački župnik don Rajko Marković. O uspjesima na polju turizma, ali i realizaciji vrijednih kapitalnih projekata na ovom području, svjedočio nam je i načelnik općine Stolac Stjepan Bošković.

''U naš su grad dobrodošli svi oni koji žele pomoći našem turizmu, ali i pružiti ulaganja za razvoj gospodarstva, čime se stvaraju uvjeti da ovo, po svim mjerilima, bude sredina ugodnog življenja. Već se ostvaruju jako dobri rezultati u turizmu i svima nam je želja da iz našeg grada i općine idu sve te turističke razglednice'', poručuje načelnik Bošković.

I sami Stočani složni su u tome da se treba raditi i živjeti, a ne da se u prvi plan izbacuju problemi i incidenti s prekidom izbora ili mogući incidenti u gradiću na rijeci Bregavi.

Kopirati
Drag cursor here to close