Trbušni virus: Suvenir koji mnogi donesu s mora
Bolest s putovanja
OBJAVA: Subota, 12. kolovoza 2017. 15:35
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
Trbušni virus: Suvenir koji mnogi donesu s mora
0

Objasnila je da su na ovu bolest posebno osjetljiva mala djeca, starije osobe i kronični bolesnici a da liječenje podrazumijeva posebne mjere u kućnim uvjetima.

Povraćanje, temperatura, učestala stolica tegobe su sa kojima se ovih dana muči veliki broj građana koji su na ljetnjim putovanjima "pokupili" neugodni trbušni virus.

U Domu zdravlja Banja Luka potvrdili su da je u posljednjih mjesec dana povećan broj pacijenata koji se žale na "putničku dijareju".

''Javljaju se građani sa trbušnim tegobama koji su nedavno boravili u primorskim zemljama, najčešće je riječ o norovirusu ili rotavirusu. Bolest se prenosi konzumiranjem zagađene vode ili hrane, korištenjem zaraženog pribora za jelo zajedno s osobom koja je oboljela ili preko prljavih ruku i loše higijene. Simptomi su gubitak apetita, mučnine, povraćanje, proliv, grčevi, bolovi u trbuhu, glavobolja, malaksalost'', rekla je specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Domu zdravlja, Mirela Kasabašić.

Ističe da su u težim slučajevima ovi simptomi izraženiji, piše Glas Srpske.

''Tada dolazi do dehidratacije i bolest može trajati i desetak dana u odnosu na uobičajenih dva do tri dana. U takvim slučajevima neophodno je liječenje u bolnici'', kazala je Kasabašić.

Objasnila je da su na ovu bolest posebno osjetljiva mala djeca, starije osobe i kronični bolesnici a da liječenje podrazumijeva posebne mjere u kućnim uvjetima.

''Tretiranje trbušnog virusa podrazumijeva snižavanje tjelesne temperature, mirovanje, nadoknadu tekućine i elektroliota. Preporučuje se konzumacija dvopeka, nemasne supe, slane riže, kuhanog krompira, mrkve, banane a oboljeli treba da izbjegavaju mliječne proizvode i masnu hranu. U težim slučajevima neophodan je bolnički tretman'', kazala je Kasabašićeva.

U Domu zdravlja ističu da je važno preventivno djelovati u slučaju trbušne viroze.

''Bitno je poboljšati opću i osobnu higijenu, dobro oprati hranu koja se konzumira sirova, pravilno termički obraditi namirnice. Preporučuje se da se na putovanjima koristi flaširana voda'', navela je Kasabašićeva

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.